Annons
Nyheter

Trump hotar Venezuela med militär insats

USA:s president Donald Trump hotar regeringen i det krisande Venezuela.
– Vi har många alternativ för Venezuela, inklusive en militär insats om det behövs, säger han.
USA/Venezuela • Publicerad 12 augusti 2017

Under flera månader av gatuprotester mot socialistregeringen i Venezuela har tusentals personer gripits och över 120 har dödats.

Den nyvalda grundlagsförsamlingen, med ledamöter lojala med president Nicolás Maduro, utfärdade nyligen ett dekret om att den står över alla andra institutioner i landet.

Annons

Maduros sätt att styra Venezuela har kallats diktatoriskt och många länder har slutit upp i fördömanden av regeringen i det ekonomiskt och politiskt sargade landet.

Trump säger att han har diskuterat läget med utrikesminister Rex Tillerson och USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

– Det är en röra i Venezuela. Det är en väldigt farlig röra och en väldigt sorglig situation, säger presidenten.

Att Trump nämner möjligheten till en militär insats är en upptrappning i retoriken mot Maduros regering.

– Vi har styrkor över hela världen på platser långt bort. Venezuela ligger inte så långt bort och folk lider och dör där, säger Trump.

Venezuelas försvarsminister Vladimir Padrino kallar Trumps utspel "galet". Utrikesministern förbereder ett officiellt svar på den amerikanske presidentens hot som ska avfärda "det imperialistiska hotet", twittrar kommunikationsministern.

Men om det finns planer på ett militärt ingripande i Venezuela så är dessa knappast långt framskridna. Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon säger sig nämligen inte ha fått någon information från Vita huset om några planer på en militär insats.

– Pentagon har inte fått några order, säger talespersonen Eric Pahon.

För två dagar sedan tog USA besked om ytterligare sanktioner mot Venezuela, riktade mot medlemmarna i den nyvalda författningsförsamlingen. Venezuela svarade på sanktionerna med att "USA gör sig till åtlöje inför hela världen".

Tunga länder i Latinamerika har tillsammans med USA anklagat Maduro för att använda församlingen för att tysta politiska motståndare, och för att köra över det oppositionsledda parlamentet.

Annons

FN har krävt att brott mot mänskliga rättigheter i Venezuela utreds efter dokumenterat systematiskt övervåld mot demonstranter.

Foto: Pablo Martinez Monsivais
TT
Annons
Annons
Annons
Annons