Annons
Nyheter

Trump lovar besegra "den radikala vänstern"

Inställda fyrverkerier och firanden, stängda stränder, rekordökning av covidsmittade, samt protester mot rasism. Mycket var inte som vanligt när USA uppmärksammade sin nationaldag.
Men president Donald Trump firade storslaget i en pampig ceremoni utanför Vita huset.
USA • Publicerad 5 juli 2020
En demonstrant med den forna första damen Michelle Obama på örhänget under lördagen i Washington.
En demonstrant med den forna första damen Michelle Obama på örhänget under lördagen i Washington.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT
USA:s president Donald Trump tillsammans med sin hustru Melania vid nationaldagsfirandet utanför Vita huset.
USA:s president Donald Trump tillsammans med sin hustru Melania vid nationaldagsfirandet utanför Vita huset.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Washington i skymningen den 4 juli.
Washington i skymningen den 4 juli.Foto: Cliff Owen/AP/TT
En skärmytsling mellan demonstranter nära Vita huset i samband med Trumps tal slutade med en kram.
En skärmytsling mellan demonstranter nära Vita huset i samband med Trumps tal slutade med en kram.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

De hundratals personerna i publiken på gräsmattan utanför Vita huset såg varken ut att hålla avstånd till varandra eller bära munskydd, trots påbud från den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

– Vi är ättlingar till de modigaste människorna som någonsin har levt här på jorden, sade Trump och slog an tonen i talet, där han framhöll USA:s roll som supermakt och landets ärorika historia.

Annons

Han riktade återigen sin ilska mot dem han kallar vänsterradikaler och sade att de ljuger om USA:s stolta historia, en upprepning av budskapet från hans mörka tal kvällen före, när han tjuvstartade nationaldagsfirandet vid Mount Rushmore.

– Vi har besegrat terrorister och nu är vi på väg att besegra den radikala vänstern, marxister, anarkister, uppviglare och plundrare, sade Trump med eftertryck i huvudstaden.

Protester

Han syftar på de emellanåt våldsamma antirasismprotester som har skakat landet den senaste månaden, sedan George Floyd dödades vid ett polisingripande i slutet av maj. Protesterna, som har lockat miljontals människor, har lett till en debatt i USA om rasismen och krav på att gamla sydstatssymboler, som många i dag förknippar med segregation och övergrepp, tas bort.

– Vi kommer aldrig att tillåta att arga folkmassor river ned våra statyer, förintar vår historia, indoktrinerar våra barn eller trampar på våra friheter, sade presidenten.

Helt nära Vita huset marscherade samtidigt fredliga demonstranter, i protest mot den etniska ojämlikheten i landet, rapporterar flera medier.

Fler smittade

Trump försvarade också sin hantering av coronaviruset.

– Vi gör framsteg, vår strategi fungerar. 40 miljoner människor har testats i USA. Inget annat land håller samma klass i testningen som vi, varken sett till antal tester eller kvaliteten på testerna, sade Trump.

De senaste dagarna har USA rapporterat nya rekordsiffror i antal coronavirusfall och på många håll blåstes nationaldagsfirandet av. Omkring 80 procent av de traditionsenliga fyrverkerierna har ställts in i år, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I både Kalifornien och Florida har stränder som vanligtvis brukar vara fullpackade med folk stängts, efter en kraftig uppgång i antal smittade. I Florida rapportades på lördagen ett nytt rekord med 11 400 nya fall, betydligt mer än någon annan delstat.

Även Texas firar nationaldagen med nya rekordsiffror, både vad gäller nya smittade och patienter som vårdas på sjukhus. Antalet inlagda covidsjuka är uppe i nästan 7 900 personer, det högsta antalet hittills i delstaten.

Lovar vaccin inom kort

Annons

Trump tonade ner smittspridningen genom att säga att 99 procent av sjukdomsfallen i USA är helt ofarliga, men sade också att han var förvissad om att det kommer ett finnas ett vaccin eller en medicin mot covid-19 före årets slut tack vare framstående amerikansk forskning.

Trump passade i sedvanlig ordning även på att ännu en gång ta upp Kinas roll i den växande pandemin. Smittan har ju spårats tillbaka till den kinesiska staden Wuhan, men Trump sade att landet förvärrat situationen genom att mörka information om faran.

– Kina måste ställas till svars, sade han.

Nytt nationalmonument

I talet varvade Trump anklagelser mot dem han anser förtalar den amerikanska historien, däribland medierna, med att poängtera att landet ska stå enat och att alla invånare, oavsett ursprung, förtjänar ett gott liv.

I vad som förefaller vara ett försök att ena ett splittrat land tillkännagav Trump till sist att han genom ett presidentdekret ska se till att en park inrättas där statyer föreställande framstående amerikaner ska uppföras. Bland de första omkring 30 historiska personer som ska avbildas finns landets första president George Washington samt människorättsaktivisten Martin Luther King.

Det är inte bestämt än var parken ska placeras.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons