Annons
Nyheter

Trump-trogna utåt, hård kritik inåt: "Patetiska"

Utåt sett stödde tv-nätverket Fox News den tidigare presidenten Donald Trump och förde bland annat vidare konspirationsteorierna om ”det stulna valet”.
På insidan var sammanhållningen inte lika god.
USA • Publicerad 11 mars 2023
En ihopklippt arkivbild med Fox-profilerna Tucker Carlson, Laura Ingraham och Sean Hannity, vars privata sms offentliggjorts i samband med en utredning mot Fox News.
En ihopklippt arkivbild med Fox-profilerna Tucker Carlson, Laura Ingraham och Sean Hannity, vars privata sms offentliggjorts i samband med en utredning mot Fox News.Foto: AP/TT

"De är patetiska".

"Vilka nyhetsavslöjanden har de gjort de senaste åren?".

Annons

I privata sms-konversationer riktade högprofilerade programledare på tv-kanelen, däribland Tucker Carlson och Laura Ingraham, hård kritik mot den egna nyhetsledningen efter USA:s presidentval 2020.

"DE ÄR INTE SMARTA", ska Laura Ingraham skrivit med versaler i en konversation med Tucker Carlson och Sean Hannity.

Diskussion om bevakning

Textmeddelandena har offentliggjorts i samband med målet där Fox News stäms för förtal av rösträkningsmaskinsföretaget Dominion. Detta efter att tv-bolaget fört fram falska anklagelser om röstfusk i valet 2020.

Bland de handlingar som blivit offentliga framkommer det även att högsta chefen för Fox News Media, Suzanne Scott, och Fox Corporations ordförande Lachlan Murdoch, son till mediemagnaten Rupert Murdoch, diskuterat hur Donald Trumps kampanjmöten ska bevakas.

"Nyhetsmänniskor måste vara varsamma kring hur de täcker detta kampanjmöte", ska Murdoch ha skrivit till Scott.

"Hittills har några av sidokommentarerna varit lite anti, och det borde de inte vara. Skildringen bör vara detta enorma firande av presidenten", skriver han vidare.

Hånade presidenten

Nyligen blev det även känt att Tucker Carlson i ett sms kort före stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 skrivit att han "intensivt hatar" Donald Trump. Carlson ska också haft en konversation med en okänd person där han bland annat skrivit att "vi är mycket, mycket nära att kunna ignorera Trump" och "ärligt talat kan jag knappt hålla mig".

I meddelandena framkommer det också att Fox-profilerna Carlson och Ingraham förlöjligade topprådgivare från Trump som falskeligen hävdade att USA:s nuvarande president Joe Biden förlorat valet.

Utåt stöttade Tucker Carlson och Fox News under den här perioden den dåvarande presidenten och spred Trumpkampanjens lögner. Fox-grundaren Rupert Murdoch har i förhör medgett att vissa programledare spridit vidare lögner om valet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons