Annons
Nyheter

Vrede efter upphävt straff för Roger Stone

USA:s president Donald Trump har upphävt det fängelsestraff som den tidigare rådgivaren Roger Stone har dömts till.
"Roger Stone är nu en fri man", skriver Vita huset i ett uttalande. Beslutet väcker stor frustration hos Trumps motståndare.
USA • Publicerad 11 juli 2020
Donald Trumps tidigare rådgivare Roger Stone i samband med rättegången mot honom i november i fjol.
Donald Trumps tidigare rådgivare Roger Stone i samband med rättegången mot honom i november i fjol.Foto: Julio Cortez/AP/TT
Den republikanske senatorn Mitt Romney kallar beskedet att president Donald Trump har upphävt det fängelsestraff som den tidigare rådgivaren Roger Stone har dömts till, för "korruption utan historiskt motstycke". Arkivbild.
Den republikanske senatorn Mitt Romney kallar beskedet att president Donald Trump har upphävt det fängelsestraff som den tidigare rådgivaren Roger Stone har dömts till, för "korruption utan historiskt motstycke". Arkivbild.Foto: Susan Walsh/AP/TT

"Korruption utan historiskt motstycke", skriver den republikanske senatorn Mitt Romney på Twitter dagen efter Vita husets tillkännagivande att Roger Stone slipper skaka galler under de kommande tre åren.

Det var i november i fjol som Stone dömdes för att för att ha ljugit inför kongressen, förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen. I februari fastställdes fängelsestraffet till drygt tre år och nästa vecka var det tänkt att Stone skulle börja avtjäna sitt straff.

Annons

"En amerikansk president som omvandlar straffet för en person som dömts av en jury för att han ljög för att skydda just den presidenten", konstaterar Romney vidare i sin tweet.

"Trumps kriminella vänner"

Men förutom Romney har det i stort sett varit tyst bland Trumps republikanska partivänner efter beskedet om upphävandet av Stones straff. Mitt Romney har också tidigare riktat skarp kritik mot Trump, bland annat gjorde han presidenten rasande genom att som enda republikan i senaten trotsa partipiskan och rösta för att fälla Trump för maktmissbruk under riksrättsprocessen tidigare i år.

Hos Demokratrena lät inte reaktionerna vänta på sig.

– Med Trump har vi nu två rättssystem i USA: Ett för Trumps kriminella vänner och ett för alla andra, säger demokraten Adam Schiff som hade en framträdande roll i riksrättsprocessen mot presidenten.

Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, kallar Trump för "en laglös president som betraktar justitiedepartementet som sin personliga lekstuga" och representanthusets talman Nancy Pelosi benämner på Twitter straffupphävandet av presidentens kampanjmedarbetare som "en förbluffande korrupt handling".

Presidentens upphävning betyder inte att domen mot Stone försvinner, vilket en benådning hade gjort.

"Roger Stone har redan lidit mycket. Han behandlades väldigt orättvist, liksom många andra i den här utredningen. Roger Stone är nu en fri man", heter det i uttalandet från Vita huset.

"Otroligt hedrad"

Stones advokat Grant Smith säger i ett uttalande att hans klient är "otroligt hedrad av att president Trump använde sin fantastiska och unika makt under USA:s konstitution för denna akt av barmhärtighet."

Det här är inte första gången som Trumps regering ingriper för att hjälpa Stone. Då åklagarna i fallet yrkade på fängelse i sju till nio år, lade sig landets justitieminister William Barr i och sade att det var orimligt mycket. De fyra åklagare som hanterade fallet lämnade det i protest och en nyutnämnd åklagare rekommenderade i stället ett fängelsestraff på tre till fyra år för Stone.

Stone åtalades inom ramen för särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av misstänkt samarbete mellan Trumpkampanjen och Moskva inför presidentvalet 2016. Utredningen kunde inte leda i bevis att ett sådant samarbete skett.

Fakta: Roger Stone

Roger Stone är en amerikansk 67-årig lobbyist och politisk konsult. Sedan 1970-talet har han arbetat för flera republikanska presidentkandidater, bland andra Richard Nixon, Ronald Reagan och Donald Trump.

Formellt slutade Roger Stone att arbeta för Donald Trumps valkampanj redan i augusti 2015, men han fortsatte därefter att stödja Trump på andra sätt och rapporteras ofta ha talat med presidentkandidaten i telefon. De två har en mångårig historia, på 1990-talet hjälpte Stone Trump med lobbyarbete för hans kasinon och han arbetade även med Trumps misslyckade Vita hussatsning 2000.

Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller fick i maj 2017 uppdraget att som särskild åklagare undersöka Rysslands påverkan på valrörelsen 2016 samt huruvida president Donald Trumps kampanj agerat i maskopi med Moskva. Det hela har kallats Rysslandsutredningen.

Utredningen ledde till över 30 åtal, bland annat åtalades den tidigare Trumprådgivaren Roger Stone. Även den tidigare kampanjchef Paul Manafort och presidentens tidigare advokat Michael Cohen åtalades.

Mueller lämnade över sin rapport till justitiedepartementet den 22 mars 2019. Han rekommenderade då inga ytterligare åtal. Justitieministern slog därefter fast att Trumpkampanjen inte gjort sig skyldig till samröre med Ryssland och hävdade att Trump inte försvårat pågående utredningar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons