Annons
Nyheter

Trump vill öppna skolor – pekar på Sverige

Donald Trump har sagt att han ska pressa landets delstater att öppna skolorna i höst, trots oro för ökande smittspridning. Nu pekar den amerikanske presidenten på Sverige och Norden som bevis för att undervisningen kan återupptas utan risk.
USA • Publicerad 8 juli 2020
Donald Trump, flankerad av USA:s första dam Melania Trump, under ett panelsamtal om säkra skolöppningar i Vita huset i tisdags.Foto: Alex Brandon/AP/TT

"I Tyskland, Danmark, Norge, Sverige och många andra länder är skolorna öppna utan problem. Demokraterna tror att det skulle vara politiskt dåligt för dem om amerikanska skolor öppnar före valet i november, men det är viktigt för barnen och familjerna. Jag kanske stryper finansieringen om de inte öppnar!", skriver Trump på Twitter.

I praktiken är det dock oklart vad Trump kan göra för att driva igenom sin linje. Ansvaret för skolfrågor ligger i huvudsak på delstaterna. Även finansieringen hämtas lokalt, även om den federala regeringen ger vissa kompletterande bidrag.

Annons

Republikanskt ledda Florida utfärdade på måndagen ett påbud om att skolorna ska ta emot elever igen från och med höstterminen, men flera andra delstater tvekar.

Skolforskare har pekat på att undervisning på plats har flera viktiga fördelar. Det sociala umgänget är nyttigt och skolmaten är viktig för många. Dessutom varnar många för att distansundervisning ökar klyftorna mellan barn från välbeställda respektive resurssvaga hushåll.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons