Annons
Nyheter

Trumpanhängare går framåt i primärval

Tisdagens primärval i USA blev en framgång – åtminstone för de kandidater som backas upp av ex-president Donald Trump. Han anses därmed ha stärkt sitt grepp om Republikanerna.
USA • Publicerad 10 augusti 2022
Trumpvänliga republikanen Tim Michels vann primärvalet i Wisconsin.
Trumpvänliga republikanen Tim Michels vann primärvalet i Wisconsin.Foto: Morry Gash/AP/TT

Primärval hölls på tisdagen i delstaterna Wisconsin, Minnesota, Vermont och Connecticut. I Wisconsin vann affärsmannen Tim Michels, som backas av Donald Trump.

Även i Connecticut hölls primärval på tisdagen. Där valdes något oväntat Leora Levy. Det överraskade resultatet kan förklaras med att Donald Trump bara några timmar innan FBI slog till mot hans hem i Mar-a-Lago i måndags höll ett möte till förmån för Leora Levy – vilket tros ha påverkat valutgången.

Annons

Samtidigt som Trumpanhängarna vinner mark har också tio Trumpkritiska republikaner i kongressen antingen avgått eller förlorat sina primärval. Det gör att Donald Trump nu anses stärka sitt grepp om partiet.

Men primärvalen var också en framgång för kvinnorna. I Minnesota vann demokraten Ilhan Omar primärvalet med en hårsmån. Omar, tillhör "The Squad", en grupp kvinnliga representanthusledamöter i Demokraternas vänsterfalang. Hon vann med några få procents marginal.

I Vermont vann demokraten Becca Balint som nu kan bli den första kvinnan att representera delstaten i kongressen.

Fakta: Primärval

Primärval är när partierna ska välja de kandidater som ska ställa upp i det allmänna valet.

Primärvalen i USA pågår från maj till till september.

Parallellt hålls ett stort antal guvernörsval samt val till delstatskongresser, stadsfullmäktige samt lokala styren på många platser i USA.

USA:s mellanårsval 2022 äger rum den 8 november. Då ska alla 435 ledamöterna i kongressens representanthus samt en tredjedel av senatens 100 ledamöter väljas om.

Källa: Real Clear Politics, TT

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons