Annons

Trumps såta vän från EU besöker Vita huset

USA • Publicerad 13 maj 2019
Ungerns premiärminister Viktor Orban träffat under dagen USA:s president Donald Trump.
Ungerns premiärminister Viktor Orban träffat under dagen USA:s president Donald Trump.Foto: Andreea Alexandru/AP

Ungerns premiärminister Viktor Orbán besöker under dagen USA:s president Donald Trump.

På agendan står samtal om bland annat handel, cybersäkerhet och energi, enligt en av Vita husets pressekreterare.

Annons

Den ungerske premiärministern är en av få EU-ledare som stödjer Donald Trump och har beskrivit presidenten i hyllande ordalag. Orbán har bland annat visat sitt stöd för Trumps antiglobalism och beskrivit honom som ett fenomen och en ikon.

Bland Trumps motståndare finns däremot flera som ifrågasätter den ungerske ledarens besök. Flera demokratiska politiker har i ett brev uppmanat Vita huset att flytta fram mötet tills Ungern utvecklas i en mer demokratisk riktning och erkänner mänskliga rättigheter.

Även människorättsgrupper riktar kritik mot besöket, som beskrivs som ett stort misstag. Det kan ses som ett stöd till en ledare som "framgångsrikt monterat ned demokratin" i sitt land, lyder resonemanget från organisationen Human Rights First.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons