Annons

Tuffa målsättningen: Fyra guld på tio år

Fyra guld på tio år.
Det är Brynäs kaxiga målsättning i SHL. Hemvändaren Anton Rödin, 28, ska se till att det vänder uppåt igen för Gävlelaget.
Ishockey • Publicerad 12 september 2019
Forwardsstjärnan Anton Rödin skrev i april på ett femårskontrakt med Brynäs.
Forwardsstjärnan Anton Rödin skrev i april på ett femårskontrakt med Brynäs.Foto: Pernilla Wahlman

Den klassiska ishockeyklubben har vunnit 13 SM-guld genom tiderna, vilket är näst mest inom herrhockeyn.

Djurgården är bäst med 16 mästerskap.

Annons

Klubbdirektören Michael Campese, som tillträdde förra sommaren, vill att Gävleklubben ska ta täten. Den sportsliga organisationen har vässats med gamla guldhjältar som Andreas Dackell (sportdirektör) och Michael Sundlöv (sportchef) och truppen har blivit starkare.

Fyra guld på tio år är fortfarande ett skyhögt mål om man som Brynäs bara har tagit ett de senaste 20 säsongerna.

"Upp till bevis"

Rödin skruvar på sig en aning när målsättningen kommer på tal efter en träning inför seriestarten i Gavlerinken.

– Jag tänker väl inte längre än nästa match, tio år är väl inte riktigt vår uppgift att tänka på. För oss spelare och tränare handlar det om varje dag, varje träning, varje match, säger han.

I tioårsplanen finns också en treårsplan där målen skruvas upp för varje år. Kvartsfinal är målet den här säsongen, semifinal nästa år och så final år tre. Som ett minimum. I fjol blev det inte ens slutspel.

Forwardsstjärnan har skrivit femårskontrakt med Brynäs – hur många SM-guld får han uppleva?

– Det får vi väl se. Framför allt vill vi ha en uppryckning från förra året. Vi ska vara ett slutspelslag, så är det bara. Det är en process, så att stå här och prata om SM-guld är ingen idé. Vi har inte spelat en riktig match ännu. Men det är upp till bevis, säger Rödin.

"Störd i huvudet"

Den 28-årige klassforwarden – utsedd till SHL:s bäste spelare senast han var hemma (2016) – återvänder efter skadefyllda år utomlands.

Egentligen började det redan i Brynäs. Efter jul 2016 åkte han på en otäck benskada som satte punkt för säsongen. När han på hösten skulle slå sig in i Vancouvers NHL-lag skadade han knäet, säsongen efter (i Schweiz) bröt han fotleden.

Tuffa smällar för Rödin som trots motgångarna vägrat ge upp.

Annons

– Snarare tvärtom, har man varit borta länge så vill man tillbaka till isen. Det är få förunnat att få hålla på med det man tycker är kul. Det har aldrig varit svårt att motivera sig att gå till gymmet och köra rehab. Jag visste väl inte hur bra knäet skulle bli igen, men nu är det som vanligt och jag är glad att kunna spela, säger han.

Rehabträningen blev som en tävling för honom.

– Man blir nästan lite störd i huvudet av att köra noga, noga. Men det är väl så man kommer tillbaka och blir stark, säger han.

Rödin återförenas nu med Greg Scott, som återvänt från KHL, och tredjelänk i förstakedjan blir nye kanadensaren Jaedon Descheneau. Rödin blev också utsedd till lagkapten sedan Jacob Blomqvist gått med på att lämna ifrån sig "C:et".

– Det hade så klart varit lättare om den rollen varit öppen, så det blev lite speciellt. Men han tog det jättebra och det är inga "hard feelings". Det är en stor ära att vara kapten, det här är staden och klubben i mitt hjärta.

– Jag vill så klart vara en producerande spelare, det är därför jag är här, men det är så mycket mer än så. Att jobba hårt och gå i bräschen, säger han.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons