Annons
Nyheter

Sämsta börsveckan på många månader i USA

Det blev en dyster handelsvecka på Wall Street. Amerikanska myndigheters nedstängning och övertagande av kollapsande Silicon Valley-banken SVB skakade USA-börsen under fredagen och samtliga ledande index föll.
Börs • Publicerad 10 mars 2023
Dystert på Wall Street. Arkivbild.
Dystert på Wall Street. Arkivbild.Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

Breda S&P500-index backade 1,5 procent under fredagen och 4,6 procent sett över hela veckan. Det var den sämsta handelsveckan sedan i september förra året för indexet.

Veckans kraftfulla nedgång har ätit upp nästan hela årets uppgång för S&P500. Årsresultatet för indexet är plus 0,6 procent.

Annons

Dow Jones har redovisat minusresultat i fyra dagar i rad och föll 1,1 procent under fredagen. Veckoresultatet skrevs till minus 4,4 procent, den sämsta siffran sedan i juni i fjol enligt CNBC.

Tekniktunga Nasdaqs kompositindex föll i sin tur 1,8 procent på fredagen, 4,7 procent back över hela veckan.

Inför fredagen låg allt fokus på de högt emotsedda federala arbetsmarknadssiffrorna. Men den statistiken visade sig vara svårtydd och i stället var det oron inom banksektorn som blev dagens stora följetong, med omfattande nedgångar inom hela sektorn – och på världens börser överlag – som följd.

Detta trots att tunga röster försökte lugna marknaden genom att uttrycka förtroende för det amerikanska banksystemet.

"Banksystemet är fortsatt uthålligt", sade USA:s finansminister Janet Yellen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons