Annons

Turkiet: Migrantlösning kräver visumfrihet

EU • Publicerad 10 mars 2020
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Arkivbild.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Arkivbild.Foto: Turkiska utrikesdepartementet/AP/TT

Visumfrihet för turkiska medborgare till EU behöver genomföras för att lösa migrant- och flyktingsituationen vid den turk-grekiska gränsen.

Det anser åtminstone Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu i en intervju med turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Annons

Enligt Reuters säger Cavusoglu att visumliberaliseringen och en uppdatering av landets tullunion med EU måste genomföras för att lösa krisen. Båda sakerna ingår i det migrationsavtal som EU och Turkiet slöt 2016 för att hantera den kris som då fick hundratusentals flyktingar och migranter att anlända till främst Grekland via Turkiet.

Cavusoglu och EU:s utrikeschef Josep Borrell har fått i uppdrag att punkt för punkt gå igenom avtalet från 2016 för att kartlägga vad som gjorts och kan göras mer. Enligt nyhetsbyrån AFP hoppas utrikesministern på en lösning i tid till nästa ordinarie EU-toppmöte i Bryssel den 26 mars.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons