Annons
Nyheter

Turkiet: Nytt möte med Sverige och Finland

Turkiet, Sverige och Finland väntas mötas för nya samtal den 26 augusti, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, rapporterar den oberoende turkiska tidningen .
Enligt svenska UD planeras ett möte "i närtid".
Nato • Publicerad 12 augusti 2022
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu skakar hand med Sveriges statsminister Magdalena Andersson efter överenskommelsen i juni. Arkivbild.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu skakar hand med Sveriges statsminister Magdalena Andersson efter överenskommelsen i juni. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Efter Sveriges och Finlands gemensamma Nato-ansökan har Turkiet ställt krav för att ratificera ländernas anslutningsprotokoll. Bland annat kräver Turkiet att länderna utlämnar ett antal påstådda terrorister.

I slutet av juni skrev Turkiet, Sverige och Finland under en överenskommelse som bland annat innebär att Sverige och Finland lovar att inte stötta de kurdiska rörelserna YPG/PYD eller Gülenrörelsen.

Annons

Svenska UD har tidigare bekräftat att nya samtal mellan länderna ska äga rum i augusti, som en följd av överenskommelsen. UD har på fredagen inga närmare detaljer att lämna om det väntade mötet, men uppger att det planeras "i närtid".

"I överenskommelsen med Finland och Turkiet ingår att vi ska träffas i en mekanism för dialog mellan våra tre länder. Ett första möte för att diskutera uppförandet av denna mekanism planeras i närtid", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Under torsdagen beslutade den svenska regeringen att utlämna en turkisk medborgare som enligt SVT figurerat på den lista över personer som Turkiet vill se utlämnade.

Den turkiske utrikesministern upprepade under torsdagen sina uttalanden om att Turkiet inte har sett några konkreta åtgärder från Sverige och Finland angående utlämningen av påstådda terrorister, enligt den regeringstrogna kanalen TRT Haber.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons