Annons

Turkiet och USA patrullerar i buffertzon

Syrien • Publicerad 8 september 2019
En amerikansk soldat i Syrien blickar ut mot den turkiska gränsen.
En amerikansk soldat i Syrien blickar ut mot den turkiska gränsen.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Turkiska militärfordon har setts åka över gränsen in i nordöstra Syrien i en planerad operation för att tillsammans med USA upprätta en så kallad säkerhetszon i området. Fordon med turkiska flaggor har anslutit sig till amerikanska styrkor inne i Syrien, enligt uppgifter till Reuters och AFP.

Syftet är att skapa en buffert mellan den turkiska gränsen och områden som kontrolleras av YPG-milisen, vilken Turkiet betraktar som en gren av den terrorstämplade PKK-gerillan.

Annons

Turkiet och USA beslutade i augusti att öppna en gemensam ledningscentral för att hantera spänningarna mellan turkisk militär och YPG, som Turkiet hotat att inleda en offensiv mot.

USA är i ett svårt läge, eftersom landet är allierat med Turkiet i Nato men också stödjer YPG i kampen mot terrorgruppen IS. USA:s försvarsminister har kallat en eventuell turkisk offensiv för "oacceptabel".

Syrien fördömer hela operationen, och kallar den en kränkning av landets suveränitet, enligt ett uttalande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons