Annons

Turkiet stoppar flyg till och från Sverige

Turkiet stoppar flygningar till och från nio europeiska länder – däribland Sverige. UD uppmuntrar svenskar i Turkiet att kontakta sitt flybolag och undersöka alternativa resvägar.
Coronaviruset • Publicerad 13 mars 2020
Ett flygplan lyfter från flygplatsen i Istanbul. Arkivbild.
Ett flygplan lyfter från flygplatsen i Istanbul. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Åtgärden träder i kraft från och med klockan 06.00 svensk tid på lördagen, ska gälla till och med den 17 april och är ett försök att förhindra spridning av coronaviruset, enligt transport- och infrastrukturminister Mehmet Cahit Turhan till reportrar i Ankara enligt nyhetsbyrån AFP.

Också Frankrike, Tyskland, Spanien, Norge, Danmark, Belgien, Österrike och Nederländerna omfattas av Turkiets åtgärd. Både Norwegian och SAS flyger direkt från Sverige till Turkiet, liksom de turkiska flygbolagen Turkish Airlines och Pegasus Airlines.

Annons

– Vi ser att fler och fler nationer vidtar åtgärder för att hindra smittan och justerar därför våra turer fortlöpande. Där avgångar ställs in får passagerarna pengarna tillbaka eller får boka om sin resa, säger SAS presschef John Eckhoff.

Populär destination

Han vet inte hur många resenärer som påverkas av beslutet.

– Turkiet är en populär destination, men det är färre som ger sig ut och reser just nu eftersom man anpassar sig till myndigheternas råd, säger Eckhoff och hänvisar oroliga kunder till bolagets hemsida.

Även Norwegian har flygningar som omfattas.

– Det kommer nya restriktioner hela tiden, vilket är problematiskt. Det är väldigt svårt för flygbranschen och ännu svårare för kunderna som väntas hålla koll på allt detta, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian. Även hon hänvisar till hemsidan för mer information.

Utrikesdepartementet känner till det turkiska beslutet.

– Vi vill uppmana svenskar i Turkiet att höra av sig till sitt flygbolag och undersöka alternativa resvägar. Mer information finns på ambassadens hemsida, säger Erik Karlsson, presskommunikatör på UD.

Fem smittade

Sedan tidigare har Turkiet stoppat flygningar till och från Kina, Italien, Sydkorea, Iran och Irak.

Regeringen uppger att antalet smittade i Turkiet nu är fem.

Alla skolor i landet ska från och med måndag hållas stängda i två veckor och universiteten i tre veckor. Alla idrottsevenemang hålls utan publik till och med slutet av april.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons