Annons
Nyheter

Turkisk vrede mot EU-sanktioner

Sent omsider enades EU-ledarna under småtimmarna natten mot fredag om sanktioner mot enskilda personer i Turkiet, efter landets omstridda borrningar i havet utanför Cypern.
Från Ankara hörs ilskna utrop.
EU/Turkiet • Publicerad 11 december 2020
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.Foto: Turkiska presidentämbetet/AP/TT

"Turkiet har ägnat sig åt ensidiga handlingar och provokationer, och höjt tonläget mot EU, EU:s medlemsstater och europeiska ledare", lyder ett uttalande från toppmötet i Bryssel.

"Turkiets ensidiga och provocerande aktiviteter i östra Medelhavet pågår fortfarande, däribland i Cyperns exklusiva ekonomiska zon", fortsätter det.

Annons

Turkiet ser EU:s agerande som orättvist och ogrundat. Landets president Recep Tayyip Erdogan sade inför mötet att hans regering inte skulle bry sig om några europeiska sanktioner, och att EU ändå inte går att lita på.

– EU har aldrig behandlat oss rättvist. EU har aldrig hållit något av sina löften till oss, men vi har alltid varit tålmodiga, och vi är fortfarande tålmodiga, sade han.

Då beslutet från EU:s stats- och regeringschefer väl fattats kom även ett formellt svar från UD i Ankara.

"Vi avvisar den partiska och olagliga attityd som tvingades in i slutsatserna från toppmötet efter påtryckningar om solidaritet och veto", heter det, enligt nyhetsbyrån AFP.

Frankrike är tillsammans med Grekland och Cypern de länder som drivit på hårdast för sanktioner mot Turkiet, efter de turkiska borrningarna efter gas och olja i östra Medelhavet.

EU:s utrikeschef Josep Borrell har fått i uppdrag att ta fram en rapport om vidare åtgärder och eventuella ytterligare sanktioner för den händelse Turkiet fortsätter med sina aktiviteter utanför Cyperns kust.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons