Annons
Nyheter

Turkiska konsumentpriser fortsätter skena

Konsumentpriserna i Turkiet lyfte med 85,5 procent i oktober jämfört med motsvarande månad i fjol. Högre energi- och livsmedelspriser driver på utvecklingen.
Jämfört med september steg priserna i oktober med 3,5 procent.
Ekonomi • Publicerad 3 november 2022
Priserna rusar i Turkiet. Arkivbild
Priserna rusar i Turkiet. ArkivbildFoto: Francisco Seco AP/TT

För mat och alkoholfria drycker uppmättes inflationen i årstakt i oktober till 99,1 procent, medan transportpriserna i årstakt steg 117,2 procent.

Den så kallade kärninflationen, där livsmedels- och energipriser räknats bort, steg till 70,5 procent, upp från 68,1 procent i september.

Annons

Inflationsnivån i årstakt var trots de höga siffrorna något lägre än snittprognosen bland analytiker, enligt en sammanställning av gjord av Bloomberg. Det gäller även prisökningarna jämfört med september.

Inflationen i Turkiet har lyft till de höga nivåerna sedan centralbanken i landet valt att möta prisökningarna med sänkta styrräntor.

Politiken har bidragit till att sänka värdet på den turkiska valutan, liran, med över 28 procent mot dollarn sedan årsskiftet – vilket späder på inflationstrycket i ekonomin via dyrare import.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons