Annons
Nyheter

Tusentals i protest mot Bulgariens regering

För fjärde dagen i rad har tusentals regeringskritiska bulgarer protesterat mot korruption och krävt regeringens avgång.
Protesterna inleddes efter ett polistillslag mot den oppositionelle presidentens högkvarter i torsdags.
Bulgarien • Publicerad 13 juli 2020
Demonstranter under helgens protester i Bulgariens huvudstad Sofia.
Demonstranter under helgens protester i Bulgariens huvudstad Sofia.Foto: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/TT

Över 3 000 demonstranter samlades under söndagskvällen vid regeringsbyggnaden i Sofia för att framföra krav på den konservativa regeringens avgång. De ropade "maffia" och "avgå", och gick mot parlamentet.

Demonstranter samlades under söndagen även i minst tio andra bulgariska städer.

Annons

De första protesterna kom i torsdags efter ett stort polistillslag mot den oppositionelle presidenten Rumen Radevs högkvarter. Två av hans medarbetare hämtades för förhör och deras kontor genomsöktes som en del av två olika polisutredningar kring maktmissbruk och röjande av statshemligheter.

Demonstranterna ser polistillslaget som en attack av regeringen mot president Radev, som stöds av det oppositionella socialistpartiet, BSP. Han har anklagat premiärminister Bojko Borisovs regering för att ha "kopplingar till oligarker".

Premiärminister Borisovs motståndare har startat en namnlista för att kräva hans avgång.

18 personer greps under demonstrationerna i fredags, av dem två män som fördes till sjukhus efter att ha misshandlats. Inför söndagens demonstration hade polisen uppmanat till återhållsamhet och inrikesdepartementet meddelade sent på kvällen att inga incidenter rapporterats.

För femte dagen i rad är en ny demonstration planerad till måndagseftermiddagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons