Annons
Nyheter

Tusentals migranter till Lampedusa: "Hoppas få asyl"

De överlastade, rangliga båtarna tycks aldrig ta slut. Under ett enda dygn anlände 6 800 desperata människor.
Migranttrycket på den italienska ön Lampedusa har sällan varit så stort. Runt om i EU väcks nu frågan om vart alla ska ta vägen.
Medelhavet • Publicerad 16 september 2023
Stora och små migranter väntar på transport från ön Lampedusa till det italienska fastlandet, där de flesta hoppas kunna söka asyl.Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT
Migranter sover utanför det överfulla mottagningscentret på den italienska ön Lampedusa.Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT
Dödliga vågor. Migrantrutten över centrala Medelhavet är ökänd för att ta många liv. Ändå ökar antalet människor som försöker ta sig till Europa den vägen.Foto: Francisco Seco/AP/TT
Migranter utanför Röda Korsets mottagningscenter på den italienska ön Lampedusa, en så kallad "hot spot" där ingen är tänkt att stanna mer än tre dygn. Bilden togs i torsdags, dagen efter att över 6|800 migranter anlänt till ön.Foto: Valeria Ferraro/AP/TT
Den italienska ön Lampedusa ligger närmare Tunisien än det italienska fastlandet.Foto: Anders Humlebo/TT

De klänger upp på pirar och klippor, vissa vadar i land. De tungt lastade, öppna båtarna har i veckan bildat kö vid hamnen i Lampedusa, Italiens sydligaste ö.

Nu försöker myndigheter och frivilligorganisationer hitta plats för tusentals migranter, människor som inte sällan flytt krig, förföljelse och fattigdom och reser med små barn. Tusentals förs till Sicilien och fastlandet med civila och militära fartyg, i vissa fall flyg.

Annons

– En utmanande situation, konstaterar Francesca Basile, chef för migration vid Italienska Röda Korset och på plats på ön, för TT på telefon.

– Vi börjar vänja oss vid ordet rekordvecka, men man får aldrig glömma de livsöden och mänskliga behov som finns bakom statistiken.

Viktigt med mat

Onsdagen utgjorde ändå ett rekord. Då kom över 100 båtar och 6 800 personer till den lilla Medelhavsön, fler än antalet bofasta där.

Sådan anstormning har Basile och hennes kollegor inte varit med om tidigare. Röda Korset, som i somras tog över driften av öns mottagningscenter och utökade kapaciteten från 400 migranter till uppemot 3 000, har i princip jobbat dygnet runt med att dela ut mat, vatten och campingsängar. I onsdags kväll serverades 7 000 portioner couscous och kött samtidigt som sjukvårdspersonal och psykologer scannade de nyanlända.

– Mat är viktigt för att migranterna ska känna sig säkra och välkomnade, säger hon.

– Många är ivriga att starta sina nya liv i Europa. Den stora utmaningen är att förklara att de inte kan stanna på ön. De måste vidare, i första hand till andra delar av Italien för att börja asylprocesserna.

Från afrikanska länder

Bilder från Lampedusa visar hur människor sitter tätt på marken och försöker skyla sig från solen genom att lägga klädesplagg över huvudet. Härom kvällen ska oroligheter ha brutit ut när polis drabbade samman med migranter på Favaloropiren, enligt nyhetstjänsten Euractiv. Basile säger dock att det inte handlade om regelrätta sammandrabbningar.

– När så många människor är på samma plats kan läget bli komplext. Alla har behov. Det enda viktiga är att bibehålla lugnet.

Lampedusa är en vanlig första anhalt för migranter från Nordafrika, i synnerhet från Tunisien och Libyen. Enligt Francesca Basile kommer den stora majoriteten nu från länder som Eritrea, Mali, Burkina Faso och Nigeria.

– Några få är från Syrien. I princip alla hoppas få asyl.

Nytt rekordår?

Annons

Trycket på Italien i allmänhet och Lampedusa i synnerhet är nu jämförbart med rekordåret 2016. Då tog landet emot 181 400 migranter enligt statistik från FN.

Den 12 september i år hade man tagit emot drygt 118 000 – vilket är nästan dubbelt så många som vid samma tidpunkt i fjol och nära tre gånger så många som i förfjol, visar statistik från civildepartementet i Rom.

Uppgången sker trots att rutten över centrala Medelhavet är ökänd som en av världens dödligaste. Människosmugglare gör numera resan även under vintermånaderna och verkar ta mindre hänsyn till väder och omständigheter än tidigare. I veckan drunknade ett fem månader gammalt spädbarn när en migrantbåt kantrade.

Och på europeisk jord väntar fler svårigheter. Italiens högerregering är inte välvilligt inställd till de migrant- och flyktingläger som växer i städer som Verona, Bologna, Florens och Neapel. Frankrike har skärpt bevakningen vid gränsen mot Italien och Tyskland har pausat en asyluppgörelse med Rom. Inom EU är migrationspolitiken en ständig tvistefråga och orsak till osämja mellan medlemsländer.

Fakta: Dödlig rutt över Medelhavet

Vägen över centrala Medelhavet har kallats för en av världens dödligaste migrantrutter. Hur många migranter som har tagit den under årens lopp har varierat, bland annat beroende på Libyens och Tunisiens flyktingpolitik. Nu ökar trycket på rutten återigen.

Över 17 000 migranter har konstaterats döda eller försvunna utefter rutten sedan 2014, då Missing Migrants Project (MMP) började föra statistik. MMP agerar inom ramarna för FN:s migrationsorganisation IOM.

Hittills i år har 2 721 personer rapporterats döda eller försvunna på Medelhavet, jämfört med 2 970 personer under hela 2022.

Av dessa har hela 2 066 omkommit på rutten över centrala Medelhavet. Under helåret 2022 rapporterades 1 417 döda eller försvunna utefter samma rutt. Rekordåret 2016 var antalet 4 574.

Hittills i år har 176 000 migranter anlänt till Europa. Motsvarande siffra för helåret 2022 var 190 000. 2016 anlände 390 000 migranter.

I Italien, där många migranter som kommer över Medelhavet hamnar, har lagar stiftats som bland annat gör det olagligt för hjälporganisationer att plocka upp skeppsbrutna från fler än en båt i taget.

Källor: IOM, MMP, Global Data Institute Displacement Tracking Matrix

Bakgrund: EU och migrationsfrågan

EU har i många år präglats av djup oenighet om hur man på rätt sätt handskas med migranter och flyktingar. Ändå hoppas EU-ledningen på ett genombrott under hösten för den asyl- och migrationspakt som föreslogs 2020.

"En överenskommelse om pakten har aldrig varit så nära som nu. Parlamentet och ministerrådet har en historisk möjlighet att få den i mål. Låt oss visa att Europa kan hantera migrationen effektivt och med medkänsla," sade kommissionsordförande Ursula von der Leyen i sitt årliga linjetal i onsdags.

Kompromissförhandlingarna väntas dock bli hårda mellan EU-parlamentet, som driver på för fler gemensamma åtgärder, och medlemsländerna, som fokuserar mer på hårdare gränskontroll. Samma skiljelinje finns mellan partierna i den tyska regeringen – De gröna, Socialdemokraterna och liberala FDP – vilket för tillfället försvårar läget ytterligare, när det gäller att nå en majoritet.

Parallellt driver EU-ledningen på för ett särskilt avtal med Tunisien för att minska migrantflödet över Medelhavet. Även här råder oenighet, inte minst från vänsterorienterade länder och partier som är skarpt kritiska mot president Kaïs Saïeds allt mer auktoritära styre i Tunisien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons