Annons
Nyheter

Två miljoner människor på flykt i Burkina Faso

Hjälpinsatserna räcker inte till de över två miljoner människor som är på flykt i Burkina Faso, enligt regeringen.
Våldsamheterna har avlöst varandra i den västafrikanska nationen som också är ett av världens fattigaste länder.
Burkina Faso • Publicerad 5 juni 2023
Flygbild av ett internflyktingar i Djibo. Arkivbild.
Flygbild av ett internflyktingar i Djibo. Arkivbild.Foto: Sam Mednick/AP/TT

Siffror som släpptes förra månaden visar att mer än två miljoner människor är på flykt inom Burkina Fasos gränser. De flesta av dem är kvinnor och barn och landet har nu en av världens snabbast växande befolkningar av internflyktingar.

Sedan 2015 härjas landet av ett uppror lett av militanta extremister med kopplingar till terrorgrupperna IS och al-Qaida.

Annons

Burkina Faso styrs av en militärjunta efter en kupp för ett drygt år sedan. Men juntan har hittills misslyckats med att pressa tillbaka de militanta jihadisterna som blockerar städerna, förhindrar människors rörelsemöjligheter och stoppar upp förnödenheter på väg in. Fler än 800 000 människor i fler än 20 städer är i skrivande stund under belägring, och en av fyra personer i behov av hjälp. Tiotusentals står inför katastrofal hungersnöd.

I januari började FN använda militära transporthelikoptrar för att frakta in mat till områden som inte längre kan nås landvägen. Men insatsen var kostsam och i maj reducerades det till en helikopter, vilket gjort det svårare att nå många människor lika snabbt.

Det har även blivit svårare för hjälporganisationer och biståndsgrupper att arbeta i landet efter militärjuntans övertagande, med fler attacker och arbetare som skadas, arresteras och fängslas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons