Annons
Nyheter

Tvillingar dog före förlossning – hård kritik

Sjukvård • Publicerad 16 augusti 2022
"Vårdgivaren har brustit i att ge god vård", skriver Ivo. Arkivbild.
"Vårdgivaren har brustit i att ge god vård", skriver Ivo. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

Tvillingarna dog i mammans mage före förlossningen. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) hård kritik mot vården av den gravida kvinnan på Skånes universitetssjukhus i Lund, rapporterar lokala medier.

Hon skickades från sjukhuset i hemstaden Växjö för vård i Lund på grund av risken för för tidig förlossning och behovet av högspecialiserad vård om barnen skulle födas för tidigt.

Annons

Efter flera blödningar flyttades kvinnan till förlossningsavdelningen i Lund, men enligt Ivo brast kommunikationen mellan ansvarig läkare och barnmorska. Detta ledde enligt Ivo till att kvinnan inte fick kontinuerlig övervakning. När en annan läkare tog över genomfördes ett ultraljud och då visade det sig att fostren var döda.

Ansvarig läkare begick enligt Ivo flera misstag, rapporterar Smålandsposten. "Vårdgivaren har brustit i att ge god vård", skriver Ivo.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons