Annons
Nyheter

Tvingade tonårsmamman att tigga – åtalas

En man i 45-årsåldern åtalas vid Varbergs tingsrätt för människoexploatering.
Brott • Publicerad 8 september 2021
En man i 45-årsåldern åtalas vid Varbergs tingsrätt för människoexploatering. Han misstänks ha tvingat sin 17-åriga svärdotter som har ett tvåårigt barn till Sverige för att tigga. Arkivbild.
En man i 45-årsåldern åtalas vid Varbergs tingsrätt för människoexploatering. Han misstänks ha tvingat sin 17-åriga svärdotter som har ett tvåårigt barn till Sverige för att tigga. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Ärendet rullades upp sedan flera personer reagerade på att en tonårsmamma satt och tiggde utanför en matbutik i en ort strax utanför Varberg.

När polis kom till platsen kunde de konstatera att flickan var under 18 år. Ärendet började utredas av människohandelsgruppen vid sektionen mot internationell och grov organiserad brottslighet.

Flickans svärfar

Annons

När mannen, som är flickans svärfar, kom till platsen för att hämta flickan följde polisen efter och kunna gripa honom vid den bostad han hyrt. Han har suttit häktad sedan i slutet på juli.

Enligt åtalet har mannen tagit flickan till Sverige från ett östeuropeiskt land, inhyst henne i en lägenhet och sedan kört henne till och från butiken där hon satt för att tigga. Nästan alla pengar hon tiggt ihop har hon fått lämna vidare till mannen.

"Människoexploatering är ett brott som infördes 2018 som ett alternativ till människohandel. Enligt den lagstiftningen är det brottsligt att exploatera personer under 18 år för tiggeri", säger Frida Selberg, samordnare på människohandelsgruppen, på polisens hemsida.

Gifte sig som 14-åring

Flickan gifte sig som 14-åring med den åtalade mannens son och fick året efter en son. Pojken är nu två år. Flickan har erbjudits de stödåtgärder som finns för människohandelsoffer, i samverkan med polisen, socialtjänsten och regionkoordinatorerna.

Mannen erkänner omständigheterna men förnekar brott.

"Tack vare att någon reagerade över att hon såg ung ut och kontaktade polisen kan en misstänkt nu åtalas för människoexploatering", säger Frida Selberg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons