Annons
Nyheter

Tysk plan för ökad jämställdhet mellan könen

Tyskland • Publicerad 8 juli 2020
Förbundskansler Angela Merkel och familjeminister Franziska Giffey vid lanseringen av regeringens plan för ökad jämställdhet mellan könen.
Förbundskansler Angela Merkel och familjeminister Franziska Giffey vid lanseringen av regeringens plan för ökad jämställdhet mellan könen.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Den tyska regeringen har lanserat en nationell plan för ökad jämställdhet mellan könen. Ett av målen är att fler kvinnor ska ha ledande positioner i näringsliv, offentlig förvaltning och politiken.

Regeringen vill också öka andelen kvinnor i bolagsstyrelser. Sedan tidigare måste minst 30 procent av ledamöterna i de hundra största börsbolagen vara kvinnor. Det utökas nu till att gälla 600 företag.

Annons

Ett annat fokus i strategin är att underlätta för kvinnor att kunna kombinera arbete med familjeliv. I dag väljer många kvinnor att jobba deltid eller inte alls för att kunna ta hand om familjen.

Tyskland ligger under genomsnittet för jämställdhet i Europa, enligt jämställdhetsinstitutet EIGE. Den nuvarande andelen kvinnor i det tyska parlamentet är det lägsta på 20 år och över 90 procent av de lokala borgmästarna i landet är män. Kvinnor tjänar också i genomsnitt 20 procent mindre än män.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons