Annons
Nyheter

Tyskland försvarar Kinahandel trots Hongkong

Tysklands näringsminister Peter Altmaier höjer ett varningens finger för att spoliera relationen med Kina på grund av den omstridda nya säkerhetslagen i Hongkong.
Tyskland/Kina/Hongkong • Publicerad 11 juli 2020
Tysklands näringsminister Peter Altmaier. Arkivbild.
Tysklands näringsminister Peter Altmaier. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Peking rundade i slutet av juni det regionala styret i den tidigare brittiska kolonin och införde en lag som bland annat förbjuder separatism och terrorism, något många bedömare befarar kommer att tolkas i mycket vid bemärkelse. Flera västländer, däribland Storbritannien, USA och Kanada, har reagerat starkt, men Altmaier manar till besinning.

– Det har alltid varit västländernas och EU:s linje att internationella handelsrelationer inte bara kan bygga på hur demokratiskt ett land är, säger han till Frankfurter Allgemeine.

Annons

Altmaier, en nära förtrogen till förbundskansler Angela Merkel, hävdar dock att försvar för mänskliga rättigheter har högsta prioritet för tyska regeringen, även i förhållande till Kina.

– Jag är övertygad om att länder som Kina på lång sikt bara kan vara ekonomiskt framgångsrika om grundläggande rättsstatliga principer upprätthålls, säger han.

Kina är Tysklands viktigaste handelspartner. I fjol uppgick den gemensamma handeln till 205,7 miljarder euro, enligt tyska statistikmyndigheten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons