Annons
Nyheter

Tyskland inför feministisk utrikespolitik

Tyskland har presenterat nya feministiska utrikespolitiska riktlinjer som ska försäkra att alla människor "har samma rätt till representation och tillgång till resurser".
Tyskland • Publicerad 1 mars 2023
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och landets biståndsminister Svenja Schulze.
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och landets biståndsminister Svenja Schulze.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Regeringens politik fokuserar på att ta hänsyn till och stötta kvinnors och flickors behov i utrikespolitiska beslut, med ett mål att få bort diskriminering och därmed verka för mer stabila samhällen, meddelar landets utrikesminister Annalena Baerbock från De gröna och biståndsminister, socialdemokraten Svenja Schulze, på onsdagen.

– Vi uppmanar inte till en revolution, men vi gör någon som är självklart, sade Baerbock till journalister i Berlin.

Annons

– Feministisk utrikespolitik går genom alla områden av vårt utrikespolitiska agerande, från humanitärt stöd till stabiliserande åtgärder, fredsuppdrag och utrikeskultur och utbildningspolitik, framhöll hon.

Flera länder, inklusive Sverige, har tidigare infört en feministisk utrikespolitik. Det är ett koncept som i teorin innebär att man värnar om mänskliga rättigheter och stödjande av att kvinnor och andra, ofta marginaliserade grupper, deltar i beslutsfattande.

Efter valet 2014, med Margot Wallström (S) på posten som utrikesminister, lanserade Sverige som första land i världen en feministiskt utrikespolitik.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons