Annons
Nyheter

Tyskt besked efterlängtat av resebolag

Beskedet att svenskar slipper sitta i karantän välkomnas av flera resebolag som trafikerar sträckor från Sverige till Tyskland.
Resa • Publicerad 14 juli 2020
För flera resebolag innebär Tysklands resebesked man kan börja bedriva passagerartrafik från Sverige igen, med både tåg, färja och flyg. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen

Tyskland är det första land i Sveriges direkta närhet som lyfter sina karantänsregler för alla svenskar. Ett besked som är välkommet hos olika reseföretag i Sverige.

Färjebolaget Stena Line har likt många företag drabbats hårt av coronakrisen. Färjelinjerna Göteborg-Kiel och Trelleborg-Rostock har de senaste månaderna i stor del bara kunnat trafikera gods på sträckorna. Och sträckan Trelleborg-Sassnitz har fått läggas ner helt.

Annons

– Det här beskedet är naturligtvis välkommet för vår tyska verksamhet, säger Erik Lewenhaupt.

Hoppas på passagerare

Enligt honom har Stena Line sedan innan anpassat verksamheten ombord för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och att företaget står i startgroparna för att kunna ta emot passagerare. Men något återupplivande av sträckan Trelleborg-Sassnitz kommer inte att bli aktuellt.

– Vi gjorde en bedömning av läget i början av pandemin och kom fram till att linjen inte skulle klara av en sådan smäll, förklarar Erik Lewenhaupt.

– Men vi ser fram emot att passagerarna kommer tillbaka till oss. Vi ser att färjeresande kommer fortsätta att vara populärt, fortsätter han.

Även Snälltåget, som brukar ha avgångar till Berlin ser med glädje på beskedet från Tyskland. Men det står redan innan klart att säsongen för Tysklandsresorna ställts in sommaren 2020. Dels på grund av Stena Lines nedlagda linje.

Tysklandståg i höst?

"Hade vi haft möjlighet att köra via Trelleborg – Sassnitz hade vi övervägt att dra igång trafiken, men eftersom vi nu måste köra via Danmark så krävs det längre förberedelser och vi är inte redo att köra igång", skriver Marco Andersson, marknadschef på Snälltåget i ett mejl till TT.

Men bolaget öppnar trots det för eventuella resor i höst via Danmark om smittläget inte förändras.

Tågbolaget SJ bedriver ingen trafik till Tyskland, men ser att beskedet skulle kunna förändra resemönstret för bolaget.

– Det är fullt möjligt att fler kommer att resa med oss ner till Skåne för att sedan ta sig vidare ut på kontinenten, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Flyg i augusti

För flygbolaget SAS:s del kommer antalet rutter i sommar till Tyskland inte att förändras nämnvärt.

Annons

– Beskedet innebär inte så mycket för oss just nu. Trafikprogrammen är satta fram tills mitten på augusti och vi har avgångar till Tyskland från både Köpenhamn och Oslo, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör vid SAS.

Men hon understryker att Tysklands besked ändå är välkommet.

– Vi är alltid väldigt glada när man kan öppna på reserestriktioner av det här slaget, säger Karin Nyman.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons