Annons
Nyheter

Tyskt karantänskrav för svenskar avskaffas

Sverige lyste tidigare rött på Tysklands Europakarta för coronadrabbade länder.
Nu avskaffas den tidigare resevarningen för Sverige. Och svenskar behöver inte längre sitta i karantän vid ankomsten till Tyskland.
Coronaviruset • Publicerad 14 juli 2020
Tysklands karantänkrav för svenskar avskaffas. Arkivbild.
Tysklands karantänkrav för svenskar avskaffas. Arkivbild.Foto: Halvard Alvik/NTB/TT

Tyskland avskaffar kravet på 14 dagars karantän för personer som reser från Sverige till Tyskland, skriver tyska utrikesdepartementet på sin sajt.

"Inresa till Tyskland från Sverige är möjlig för alla resenärer på alla rutter och utan välgrundad anledning", skriver tyska UD och fortsätter:

Annons

"Detsamma gäller för inresa till Sverige från Tyskland".

Samtidigt meddelar svenska UD att avrådan från icke nödvändiga resor till Tyskland hävs från och med onsdag den 15 juli. Det är ett resultat av karantänslättnaderna som gör resor säkrare för svenskar, säger Catarina Axelsson, presskommunikatör på UD.

– Det är givetvis positivt. Men läget är inte som vanligt. Det kan hända saker från dag till dag och det vilar ett stort ansvar på den enskilde individen om man reser. Det kan uppstå lokala restriktioner och bestämmelser som påverkar svenska resenärer.

Tyska folkhälsomyndigheten Robert Koch Institut (RKI) har publicerat en uppdaterad lista på 126 länder med karantänskrav vid inresa till Tyskland, däribland USA, Ryssland, Indien, Iran och Vitryssland. Sverige finns inte med på RKI:s lista.

I början av juni lade RKI en Europakarta på sin sajt, där Sverige som enda land var rödmarkerat mot bakgrund av ett högt antal nya bekräftade fall per 100 000 invånare under den senaste sjudagarsperioden.

Delstaterna Niedersachsen, Mecklenburg-Vorpommern och Schleswig-Holstein beslutade några dagar senare att införa karantänsregler för dem som anländer från Sverige.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om delstaternas möjlighet att begränsa inresande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons