Annons

UAE: Sabotage mot fyra oljetankrar

Förenade Arabemiraten (UAE) dementerar att explosioner inträffat i staden Fujairahs hamn och säger i stället att fyra oljetankrar utsatts för "sabotage" i farvatten nära hamnen.
Samtidigt mullrar Iran hotfullt över USA:s militära närvaro i området.
Förenade Arabemiraten • Publicerad 12 maj 2019
Hamnen i emiratiska Fujairah. Arkivbild från 2016.
Hamnen i emiratiska Fujairah. Arkivbild från 2016.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Fujairah ligger i emiratet med samma namn vid Hormuzsundet och dess hamn är en viktig knutpunkt för olje- och gastransporter i området. Enligt det emiratiska utrikesdepartementet har de fyra oljetankrarna utsatts för en "sabotageoperation" nära landets territorialvatten.

"Att utsätta kommersiella fartyg för sabotageoperationer och hota deras besättningars liv anses vara en farlig utveckling", skriver departementet.

Många oklarheter

Annons

Uppgifterna släpps sedan Irans statliga tv-kanal Press TV, med hänvisning till den libanesiska tv-kanalen al-Mayadin, rapporterat att sju oljetankrar attackerats i Fujairahs hamn. Detta förnekas helt av UAE.

Incidenterna ska inte ha lett till några skadade människor eller läckage. Inga detaljer ges om vilka slags sabotage det ska ha rört sig om, inte heller identifierades fartygen annat än att de kommer från olika länder.

Det emiratiska uttalandet säger ingenting om vem eller vilka som utfört sabotagen och nämner över huvud taget inte Iran.

Iranskt muller

Hormuzsundet, där Fujairah ligger, utgör inloppet till Persiska viken. Där ökar spänningarna då USA sänt dit förstärkningar i form av bland annat tunga bombflygplan och ett hangarfartyg – efter "klara indikationer" på iranska hot mot amerikanska styrkor i området.

Detta får i sin tur Amirali Hajizadeh, chef för det iranska revolutionsgardets flygvapendel, att mullra hotfullt om att Irans militära kapacitet har ökat.

– Ett hangarfartyg som har minst 40 till 50 plan ombord och 6 000 soldater samlat inom sig var ett allvarligt hot för oss tidigare men nu är det ett mål och hotet har omvandlats till möjligheter, säger han enligt den iranska nyhetsbyrån Isna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons