Annons
Nyheter

UD ändrar reseavrådan till flera länder

Coronaviruset • Publicerad 14 juli 2020
UD inför en reseavrådan från resor till Schweiz. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Utrikesdepartementet ändrar i sin avrådan från icke nödvändiga resor till flera länder. Efter onsdag den 15 juli hävs reseavrådan till Andorra, Polen och Tyskland.

Däremot införs avrådan från icke nödvändiga resor till Schweiz från och med onsdag. Beslutet gäller fram till den 29 juli.

Annons

– Där har man infört karantänsregler som svenska resenärer omfattas av. Vi försöker att hålla viss kontinuitet i våra beslut och tittar på hur läget förändras, säger Catarina Axelsson, presskommunikatör på utrikesdepartementet.

UD gör en samlad bedömning av vilka reserekommendationer som ska gälla var fjortonde dag, men beslut kan ändras snabbt om länder kommer med lättnader eller begränsningar av rörelsefriheten. Till exempel som för Tyskland, som nu lättar på sina karantänsregler för svenskar.

– Det är en anledning till att vi kan plocka bort avrådan mot just Tyskland, säger Catarina Axelsson.

För övriga länder inom EU och EES samt Storbritannien förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till den 29 juli.

Reseavrådan till länder utanför EU gäller fortsatt till den 31 augusti.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons