Annons

UD avråder från resor till Italien

Efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten avråder utrikesdepartementet från alla icke nödvändiga resor till norra Italien. Beslutet gäller tills vidare.
Coronaviruset • Publicerad 6 mars 2020
De italienska bussarna städas noga efter virusutbrottet.
De italienska bussarna städas noga efter virusutbrottet.Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse/AP/TT

Det handlar om ett antal regioner i norra Italien: Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Marche och Toscana. Departementet avråder även från icke nödvändiga resor till den sydkoreanska staden Daegu och provinsen Gyeongbuk. Avrådan gäller tills vidare.

– Folkhälsomyndigheten ser att utbrottet av covid-19 och den omfattade smittspridningen leder till hög belastning för den italienska vården och störningar i samhällsstrukturen, säger Erik Karlsson, presskommunikatör på UD.

Annons

Beslutet om staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea fattas eftersom sjukvårdssystemet i områdena är hårt belastat.

– Och det väntas utsättas för ytterligare påfrestningar i takt med att fler personer testas och att antalet rapporterade smittade ökar.

"Icke nödvändiga" resor är turist- och besöksresor. En reseavrådan ska ses som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge i området.

Italiens ambassadör i Sverige, Mario Cospito, kommenterar UD:s beslut:

– Om man avråder från icke nödvändiga resor till Norditalien så kan vi förstå det. Men om man avråder helt från resor till Norditalien eller från resor till hela Italien har vi inte samma förståelse, eftersom det finns väldigt många områden som inte är drabbade, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons