Annons
Nyheter

UD avråder från resor till norra Italien

Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till att antal regioner i norra Italien samt till områden i Sydkorea.
Totalt har 101 personer bekräftats smittade i Sverige och merparten av fallen kan spåras till Italien.
Coronaviruset • Publicerad 6 mars 2020

UD avråder från icke nödvändiga resor till regionerna Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia och Toscana i norra Italien. De avråder även från icke-nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea. Avrådan gäller tills vidare.

Avrådansbeslutet fattades på rekommendation av Folkhälsomyndigheten, säger Erik Karlsson, presskommunikatör på UD.

Annons

– Det är utifrån deras bedömning av situationen i de här regionerna. Folkhälsomyndigheten ser att utbrottet av covid-19 och den omfattade smittspridningen leder till hög belastning för den italienska vården och störningar i samhällsstrukturen.

Hårt belastat

Beslutet för staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea tas eftersom sjukvårdssystemet i områdena är hårt belastat.

– Och det väntas utsättas för ytterligare påfrestningar i takt med att fler personer testas och att antalet rapporterade smittade ökar.

När UD avråder från icke nödvändiga resor innebär det turist- och besökresor. En reseavrådan ska ses som om en signal om ett allvarligt säkerhetsläge i området.

Italiens ambassadör i Sverige, Mario Cospito, kommenterar UD:s beslut:

– Om man avråder från icke nödvändiga resor till Norditalien så kan vi förstå det. Men om man avråder helt från resor till Norditalien eller från resor till hela Italien har vi inte samma förståelse, eftersom det finns väldigt många områden som inte är drabbade, säger han till TT.

Under det senaste dygnet har fem nya fall av coronaviruset konstaterats i Skåne och två nya i Västra Götaland. Därmed är antalet smittade nu uppe i 14 personer i respektive region och totalt 101 i hela landet.

Kontaktspårning av närkontakter och andra personer har inletts, skriver Västra Götalands region i ett pressmeddelande.

"Det är personer som har rest i Italien och Iran. Att vi upptäcker fler fall är väntat. Nu fokuserar vi på den fortsatta smittspårningen", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg på Smittskydd Västra Götaland i pressmeddelandet.

Via smittspårning

I Karlstad har en medarbetare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) testat positivt för viruset. Personen blev kontaktad i smittspårning tidigare i veckan och lämnade då arbetet direkt. Under torsdagskvällen bekräftades personen vara smittad. Totalt har fem personer bekräftats som smittade i Region Värmland.

Annons

"Medarbetaren har uppgett vilka hen har varit i kontakt med. Nu tar smittskyddet vid och personer som varit i kontakt med den smittade medarbetaren är informerade och kommer att kontaktas av smittskyddet för bedömning av vidare hantering", säger Jonas Norén, chef för avdelningen för verksamhetsstöd på MSB, i ett pressmeddelande.

Under torsdagen konstaterades 28 nya fall av coronaviruset i Stockholm. De nya fallen kan till stor del kopplas till Italien. Av de 28 smittade har hälften direkt koppling till norra Italien, och för den andra hälften har det inte utretts klart ännu. Ingen av de som smittats av viruset i Stockholm är allvarligt sjuk.

Anställd smittad

Under gårdagen meddelades det även att en person anställd vid Danderyds sjukhus har smittats av coronaviruset. Personen, som varit på resa utomlands och insjuknat i influensaliknande symptom, ska dock inte ha hunnit träffa patienter.

Sju nya fall bekräftades även under torsdagen i Skåne, ett i Gävleborg och ett i Uppsala län. Samtliga sju smittade i Skåne har varit på resa i norra Italien. Ingen av dem är allvarligt sjuk och de hålls isolerade i sina hem, meddelar sjukvården.

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten fick under torsdagen ett utökat uppdrag för att begränsa spridningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons