Annons

Ukraina backar – Bachmutby inte återtagen

Ukrainas biträdande försvarsminister påstod att landets styrkor återtagit en by i närheten av Bachmut i östra Ukraina. Men ukrainska soldater vid fronten tillbakavisar uppgifterna.
Ukraina • Publicerad 14 september 2023
Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Maljar, under ett besök i Polen tidigare i år. Arkivbild.
Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Maljar, under ett besök i Polen tidigare i år. Arkivbild.Foto: Michal Dyjuk/AP/TT

"Uttalandet om återtagandet av Andriivka är för tidigt", skriver brigaden på plats i området i länet Donetsk på sociala medier.

Beskedet kom kort efter att Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Maljar delat andra uppgifter:

Annons

"Vi rör oss framåt i Bachmutområdet. På den norra flanken försöker fienden att återta förlorad mark. På den södra flanken gör vi framsteg. Och vi har positiva nyheter där – Andriivka är vårt. Vi befäster våra positioner", skrev hon på sociala medier.

Även Maljar drog senare tillbaka uppgifterna i ett inlägg där hon "förtydligade" situationen, och skyllde uttalandet på ett "kommunikationshaveri".

Hon tillade att "det är viss framgång i Andriivka".

Det var i början av juni som Ukraina, med hjälp av vapen från väst, inledde sin motoffensiv mot ryska styrkor som tagit sig in i landets södra och östra delar.

Bachmut, en stad som en gång var hem för omkring 70 000 människor, intogs av ryska styrkor i maj efter en av de längsta och blodigaste striderna under det ryska anfallskriget.

Byn Andriivka är belägen ungefär 14 kilometer söder om Bachmut, och där bodde färre än 100 personer före anfallskriget inleddes.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons