Nyheter

Ukraina kan legalisera samkönade partnerskap

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj öppnar dörren för legalisering av samkönade partnerskap. Regeringen jobbar på en lösning, säger presidenten som svar på en medborgarpetition.
Ukraina • Publicerad 3 augusti 2022
Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Över 28 000 personer har skrivit på en petition för legalisering av samkönade äktenskap i Ukraina – en fråga som har aktualiserats av kriget, då hbtq-personer tjänstgör i armén och vill ha utökade juridiska skyddsnät för sin partner, rapporterar CNN.

Även hotet från Ryssland, med landets hårda hbtq-lagar, har bidragit till att lyfta frågan.

För att legalisera samkönade äktenskap krävs dock en grundlagsändring, vilket inte är möjligt under kriget, svarar Zelenskyj i ett skriftligt svar på nätet. Men regeringen har tagit fram "lösningar för legalisering av registrerade civila partnerskap i Ukraina som en del av arbetet i att etablera och säkerställa mänskliga rättigheter och friheter", enligt presidenten.

"Alla människor är fria och lika vad gäller värdighet och rättigheter", fortsätter Zelenskyj.

FN har tidigare varnat för att hbtq-personer bland Ukrainas krigsflyktingar är särskilt utsatta vad gäller risken för utnyttjande och våld.

Homosexualitet avkriminaliserades i Ukraina efter Sovjetunionens fall. Fortfarande lever dock gamla attityder kvar, och samkönade relationer erkänns inte i juridisk mening.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.