Annons
Nyheter

Ukrainas centralbankschef avgår i protest

Inte minst president Volodymyr Zelenskyj pekas ut. Jakiv Smolij avgår som Ukrainas centralbankschef med motiveringen att han "systematiskt" pressats politiskt att ta ekonomiskt irrationella beslut som i förlängningen kan stå landet dyrt.
Ukraina • Publicerad 3 juli 2020
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.Foto: Filip Norman /TT

– Jag tog ett svårt men nödvändigt beslut – att avgå, säger Smolij.

Innan parlamentet röstade för att godta hans avskedsansökan sade Smolij att han och centralbanken (NBU) utsatts för press om att sänka räntan, låta inflationen stiga och valutan hryvnia minska i värde.

Annons

– Mitt beslut att sluta – det här är en protest, en signal, en röd linje.

Han anklagar president Zelenskyj, premiärministern och olika parlamentariker för att trycka på för "okontrollerat tryckande av pengar för regeringen".

Smolij ondgjorde sig också över förtalskampanjer mot honom själv och andra anställda på banken, betalda demonstranter utanför NBU:s huvudkontor och politiska påtryckningar på domstolar som prövar rättsfall NBU är inbladad i.

Zelenskyjs kansli förnekar att någon press satts på NBU och säger att centralbanken kommer fortsätta vara självständig även under Smolijs efterträdare – som ännu inte utsetts.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons