Annons

Ukrainas parlament slopar sin egen immunitet

Ukraina • Publicerad 3 september 2019
Ukrainas parlament vid en tidigare session. Arkivbild.
Ukrainas parlament vid en tidigare session. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Parlamentsledamöterna i Ukraina har röstat för att avskaffa sin egen åtalsimmunitet. Beslutet är ett led i den nyvalde presidenten Volodymyr Zelenskyjs vallöfte att komma tillrätta med korruptionen.

Tidigare kunde parlamentariker endast förlora sin åtalsimmunitet genom omröstning i enskilda fall. Men de nya reglerna klubbades av parlamentet med stor majoritet – 373 av 450 ledamöter röstade ja.

Annons

– Vi lovade att ta bort immuniteten, och vi lovade att ingen i Ukraina skulle ha särskild status. Det är vår plikt att rösta för det här, och se till att människor utanför den här salen är jämlika med de som befinner sig här inne, säger parlamentsledamoten Alexander Dubinskij från presidentens parti Folkets tjänare.

Den före detta skådespelaren och juristen Volodymyr Zelenskyj vann en jordskredsseger i det ukrainska presidentvalet i april, framburen av en missnöjesvåg över de dåliga levnadsvillkoren i landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons