Annons

Ukrainas universitet i stort behov av stöd

Kriget i Ukraina medför en uppenbar risk för att landet förlorar viktig kompetens.
Utbildning • Publicerad 6 december 2022
Utbildningsminister Mats Persson (L) som på tisdagen hade ett digitalt möte med den ukrainske utbildningsministern Serhij Sjkarlet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Han hade på tisdagen ett digitalt avstämningsmöte med den ukrainske utbildnings- och forskningsministern Serhij Sjkarlet inför Sveriges ordförandeskap i EU från årsskiftet.

– Det är ett brutalt krig som Ryssland bedriver, vilket givetvis påverkar både skola och högre utbildning. Bristen på el och internet slår sönder infrastrukturen för utbildning, säger Mats Persson efter mötet.

Annons

Säkerhetsrisker, brist på utrustning för distansundervisning och ingen eller liten tillgång till bibliotek och laboratorier är andra påtagliga svårigheter i den högre utbildningen, konstaterar universitetsorganisationen European University Association (EUA) i en rapport.

"Måste finnas kvar"

Men att lägga större delen av den ukrainska universitetsverksamheten på is är inget alternativ. Risken för kompetensflykt är för hög.

– Den ukrainska regeringens strategi är att upprätthålla verksamheten på högskolor och universitet, så att människor den dag kriget tar slut kan bygga upp landet. Jag delar den synen, det vore bra för Ukraina och Europa. Då måste lärosäten finnas kvar och fortsätta bedriva sin verksamhet, säger Mats Persson.

Men detta kräver stöd både från och i andra länder. Mats Persson nämner som svenska exempel det senaste stödpaketet med militär och humanitär hjälp till Ukraina, och - i det mindre formatet - det tillträdesprov till ukrainsk högre utbildning som Stockholms universitet genomfört för ukrainska personer i Sverige.

Fullfölja på distans

– Det var ett sätt att se till att människor inte ska tappa kontakten med de ukrainska lärosätena utan kunna fullfölja sin utbildning på distans. Detta blir viktigt för mig att ta med inför att Sverige blir ordförande i EU och i dialogen med mina europeiska motsvarigheter, säger Mats Persson.

En rad lärosäten i Sverige och andra EU-länder erbjuder olika former av stöd till ukrainska forskare. Mats Persson förutser att Sverige som ordförandeland kommer att framhålla att EU behöver göra mer på utbildningsområdet. Vilka åtgärder som kan bli aktuella är ännu för tidigt att säga.

– Det är klart att det handlar om att vara uthållig i stödet till Ukraina och se till att landets forskare kan fortsätta sin gärning och att studenterna kan tillgodogöra sig sin utbildning, säger Mats Persson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons