Annons

Ukrainsk attack mot Krimbroar – 20 000 utan gas

Ukraina har attackerat två broar i ryskockuperade områden på söndagen sedan Ryssland under natten slog till mot flera ukrainska mål.
Ukraina • Publicerad 6 augusti 2023
En kvinna utanför sitt sönderbombade hus tidigare i sommar i Cherson. Arkivbild.
En kvinna utanför sitt sönderbombade hus tidigare i sommar i Cherson. Arkivbild.Foto: Felipe Dana/AP/TT

"Fienden inledde ett robotanfall nära Tjonhar-bron" som förbinder södra Ukraina med den annekterade Krimhalvön, skriver Krims ryskinstallerade guvernör Sergej Aksionov på Telegram.

Bron påstås ha attackerats med tolv Storm Shadow-robotar från Ukraina, enligt Vladimir Saldo, den av Ryssland tillsatte ledaren för den ockuperade delen av Cherson, skriver CNN.

Annons

Ett annat mål var bron i Henitjesk i södra Chersonregionen där en person uppges ha skadats. En gasledning har också skadats, vilket betyder att gastillförseln har kapats för cirka 20 000 invånare, enligt Saldo.

Ryssland påstår även att det ryska flygvapnet under söndagsmorgonen skjutit ner en drönare som flugit över Moskva.

Natten till söndagen präglades dock av ryska attacker mot Ukraina och 30 kryssningsrobotar och 27 drönare sköts ned, skriver det ukrainska flygvapnet på Telegram:

"Totalt använde fienden 70 luftangreppsvapen i flera vågor natten mellan lördag och söndag".

Ryssland uppges bland annat ha attackerat ett centrum för blodtransfusioner, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Chmelnytskyj-regionen, där Ukraina har ett stort militär flygfält, ska ha varit ett av de områden som utsatts.

Ryssland bekräftar att man slagit till mot en flygbas i Chmelnytskyj-regionen. Landet hävdar också att man slagit till mot ytterligare en flygbas, i Rivne-regionen, och att "alla mål träffades".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons