Annons

Många orter avskurna från elnätet i Ukraina

Efter de senaste veckornas ryska anfall står fler än 500 orter i Ukraina ännu helt utan el.
Temperaturerna har börjat sjunka under noll på de flesta håll.
Ukraina • Publicerad 4 december 2022
Chersonbor laddar sina telefoner och värmer sig i ett av många tält som myndigheterna har rest.
Chersonbor laddar sina telefoner och värmer sig i ett av många tält som myndigheterna har rest.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT
En byggnad i Cherson står i brand efter att ha träffats av rysk eld i lördags.
En byggnad i Cherson står i brand efter att ha träffats av rysk eld i lördags.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT
Den skadade Antonivskyjbron i Cherson över floden Dnepr fotograferad i slutet av november. Den utgjorde den största vägen över Dnepr, men förstördes i samband med Rysslands reträtt till den andra stranden.
Den skadade Antonivskyjbron i Cherson över floden Dnepr fotograferad i slutet av november. Den utgjorde den största vägen över Dnepr, men förstördes i samband med Rysslands reträtt till den andra stranden.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

– Fienden fortsätter att attackera landets vitala infrastruktur. För närvarande är 507 orter i åtta regioner i vårt land avskurna från elförsörjningen, säger Ukrainas biträdande inrikesminister Jevhen Jenin till ukrainsk tv enligt AFP.

Den värst drabbade regionen är Charkiv i nordost enligt Jenin, som beskriver 112 orter där som helt isolerade.

Annons

Ryska styrkor ockuperade Charkiv i början av det fullskaliga kriget, men Ukraina drev tillbaka dem i en framgångsrik motoffensiv i början av september. Sedan dess har Ryssland fortsatt att beskjuta regionen, då man också kan skjuta från rysk mark på andra sidan gränsen.

Efter en rad stora bakslag i kriget gick Ryssland över till att försöka slå ut Ukrainas elförsörjning. Miljontals människor står till och från utan ström när många orter också försöker hushålla med energin.

Myndigheterna har också upprättat särskilda samlingspunkter i städerna dit människor kan söka sig för värme, mat och fungerande eluttag.

Omfattande beskjutning

Beskjutningen fortsätter på bred front. Under natten till söndagen besköts områden i flera regioner enligt regionernas guvernörer.

Ryssland fortsätter att anfalla Cherson, staden som man först sade sig annektera och sedan retirerade ifrån under uppmärksammade former. Regionen med samma namn besköts vid 46 tillfällen under lördagen, skriver dess guvernör Jaroslav Janysjevytj på Telegram.

Flera bostäder träffades enligt Janysjevytj. En civil person dödades och två skadades.

Beskjutning skedde även mot Charkiv, Sumy, Dnipropetrovsk, Mykolajiv och Ukrainakontrollerade områden i Zaporizjzja. Där rapporterades dock inga nya dödsfall.

De värsta striderna rasar ännu i östra Ukraina.

Korsat stora floden

Ukrainska styrkor uppges i helgen ha korsat floden Dnepr vid den befriade staden Cherson, och rest en ukrainsk flagga på den östra sidan, skriver krigsanalytiker vid den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) i en lägesrapport.

Soldaterna har lagt ut bilder där de ses korsa floden i båtar.

Annons

Det är oklart om den ukrainska sidan kommer att försöka sig på någon form av offensiv via brohuvudet. Ryska styrkor uppges ha förskansat sig längs med flodens östra sida till följd av en stor reträtt från Cherson för några veckor sedan.

I nordöst syns tecken på att vintern nått slagfälten på allvar.

En rysk militärbloggare förutspår enligt ISW att den ukrainska framryckningen där kommer att öka farten när det blir lättare för fordon att köra över de frusna fälten. Den ukrainske guvernören i Luhansk, Serhij Hajdaj, gjorde i fredags en liknande prognos.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons