Annons
Nyheter

Ungersk delegation: Sverige skulle stärka Nato

Samtidigt som Ungern kritiserar Sverige och Finland hårt så talar inget för att landet säger nej till Nato-ansökningarna.
– Sverige och Finland skulle stärka Nato, säger Zsolt Németh, som ingår i den delegation som nu ska besöka länderna.
Politik • Publicerad 2 mars 2023
Zsolt Németh, ordförande i Ungerns utrikesutskott, under en konferens för utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik i riksdagen.Foto: Ali Lorestani/TT

Den ungerska Nato-delegationen kommer till Stockholm redan på måndag i nästa vecka.

Klockan nio morgonen därpå är ett timslångt möte inbokat med riksdagens talman Andreas Norlén. Där ska toppolitiker som Peter Hultqvist (S), försvarsutskottets ordförande, Aron Emilsson (SD), utrikesutskottets ordförande och vice talman Kenneth G Forslund (S) närvara.

Annons

Redan på onsdag reser delegationen vidare till Helsingfors för att träffa Jussi Halla-aho, ordförande i det finska utrikesutskottet, bland andra.

– De är kanske irriterade över kritiken som har uttryckts av Finland och Sverige i EU-parlamentet och Europeiska rådet, säger Halla-aho, som är på besök i Sverige för en EU-konferens om säkerhet och försvarspolitik.

Uppe i parlamentet

Det ungerska parlamentet har efter många om och men nu startat behandlingen av Sveriges och Finlands Natoansökan.

Men den senaste tiden har också ungerska politiker invänt mot att Sverige och Finland regelbundet kritiserar Ungerns bristande demokrati och rättsstat i EU-sammanhang.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har sagt att vissa parlamentsledamöter i Ungern har problem med de nordiska ländernas "lögner". Samtidigt uppmanar han partikamraterna i Fidesz att rösta ja.

Jussi Halla-aho gissar att Ungern försöker utnyttja Nato-processen för att få tillgång till flera miljarder euro som EU-kommissionen fryst till landet.

– Jag tror att Ungern skulle kunna ha samma kritik mot många europeiska länder som har varit aktiva i den här debatten om rättsstatens principer, men det skulle inte vara så begripligt för Ungern att bråka med någon annan. Det är bara Finland och Sverige som behöver ungerska tjänster just nu.

Delegation på väg

Nu har det gått så långt att Ungern skickar en delegation till både Sverige och Finland för att, som det officiellt heter, diskutera den ungerska ratificeringsprocessen.

Zsolt Németh, ordförande i det ungerska utrikesutskottet, är en del av delegationen tillsammans med den vice talmannen Csaba Hende och två EU-parlamentariker. Alla är från regeringspartiet Fidesz. Även han besökte Sverige under torsdagen.

Németh hoppas att mötena nästa vecka kan stärka Sveriges, Finlands och Ungerns mer än tusenåriga, historiska band.

Annons

– Vi har start ratificeringsprocessen och vi tror att det är en viktig milstolpe i våra bilaterala relationer, säger han.

"Vill se mer respekt"

Samtidigt väntar han sig en "ärlig diskussion" om uttalanden som svenska politiker gjort. Mer än så vill han inte konkretisera.

TT: Förväntar du dig någon förändring i svenska politikers argument mot Ungern efter de här samtalen?

– Vi vill se mer respekt. Mot Ungern. Mot det ungerska folket. Mot den ungerska politiken.

TT: Har det inte varit respektfullt förut?

– Det har funnits frågetecken gällande den svenska attityden.

Samtidigt är Németh överväldigande positiv till Sverige och Finlands Nato-ansökningar. Fidesz sitter på runt två tredjedelar av alla stolar i parlamentet och han säger att man kan förvänta sig en ratificering kring den 20 mars.

– Jag avser att rösta ja.

Németh vill kunna välkomna Sverige och Finland som fullvärdiga medlemmar vid Natos toppmöte i Vilnius den 11–12 juli.

– Jag hoppas att Turkiet också säger ja, eftersom vi tycker att Sverige och Finland skulle stärka Nato fundamentalt. Det är en viktig anledning till varför vår attityd enbart är positiv, för vi ser att det här är två väldigt starka militärmakter och Nato är en militär försvarsorganisation. Jag tror att det skulle vara en väldigt viktig utökad beståndsdel.

Finland kan gå med själva

Annons

Frågan är då om Sverige och Finland fortsatt kan gå hand i hand om endast Turkiets ratificering återstår. Den svenska regeringen har varnat för vad som skulle hända i ett sådant scenario, om Finland blev Natomedlem men Sverige fick stå utanför en tid.

Jussi Halla-aho är inte så orolig.

– Det är en känslig fråga i Finland och svaret du får beror vem du frågar. Alla håller med om att det bästa vore om Finland och Sverige gick med samtidigt, frågan är vad som vore näst bäst.

– Enligt mig, och jag tror att jag talar för en majoritet i Finland, så vore det inte att stå utanför Nato tillsammans med Sverige, utan hellre att åtminstone Finland går med Nato just nu. Jag tror också att det skulle ligga i Sveriges intresse, om jag ska vara ärlig.

Med Finland i försvarsalliansen blir Sverige säkrare, enligt Halla-aho.

– Som jag har sagt förut så har Sverige alltid Finland mellan sig och Ryssland. Och att vara helt omringad av Nato-territorium är verkligen något som bidrar till er säkerhet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons