Annons

Uppgifter från tre håll: Vi har hejdat drönare

Ryssland, Ukraina och Belarus hävdar alla att de har hejdat drönare under natten mot torsdagen. Ukraina uppger att robotar har träffat industrianläggningar i Dnipropetrovsk.
Ukraina • Publicerad 15 juni 2023
Ukrainskt luftförsvar mot drönare över huvudstaden Kiev vid ett tillfälle i våras. Arkivbild.
Ukrainskt luftförsvar mot drönare över huvudstaden Kiev vid ett tillfälle i våras. Arkivbild.Foto: Jevhen Maloletka/AP/TT

Ukraina har stoppat en kryssningsrobot och 20 explosiva drönare som Ryssland använt i en attack under natten mot torsdagen, uppger Ukraina i ett uttalande.

Tre andra robotar träffade enligt uppgifterna dock industrianläggningar i länet Dnipropetrovsk, rapporterar AFP.

Annons

Uttalandet kom kort efter att den av Ryssland tillsatte guvernören på Krim hävdat att ryska styrkor hejdat nio drönare som ska ha försökt anfalla mål på Krimhalvön. Samtliga ska ha stoppats av luftförsvaret.

En drönare ska dock ha träffat en by och orsakat ett stort antal krossade fönster, enligt Sergej Aksjonov, rysk guvernör i det rättsvidrigt annekterade området.

Under morgonen kommer även uttalanden från Belarus, som hävdar att en ukrainsk drönare skjutits ned över den belarusiska regionen Homel, enligt ryska statliga nyhetsbyrån Tass. Regionen gränsar till den ukrainska regionen Tjernihiv.

Inga av påståendena har bekräftats av oberoende källor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons