Annons
Nyheter

Ny protest utlovas – trots reträtt om agentlag

Efter flera dygns kaos på huvudstadens gator drar Georgiens regering tillbaka ett kontroversiellt förslag om en "agentlag" à la Ryssland.
Men beskedet kommer med brasklappar, och oppositionen har redan utlyst nya protester.
Georgien • Publicerad 9 mars 2023
En demonstrant med en georgisk flagga i Tbilisi natten till torsdagen, före de nya beskeden om lagen.
En demonstrant med en georgisk flagga i Tbilisi natten till torsdagen, före de nya beskeden om lagen.Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/TT

"Ett lögnens maskineri har lyckats framställa lagen på ett negativt sätt", heter det i ett uttalande från den styrande koalitionen som refereras i bm.ge och andra georgiska medier.

"Vi har beslutat att ovillkorligt dra tillbaka lagen som vi stödde, utan förbehåll", står det sedan. Men även ett stycke om fortsättningen:

Annons

"När den känslosamma situationen lägger sig ska vi bättre förklara för allmänheten vad lagen var till för, och varför det var viktigt att säkra transparensen vad gäller utländskt inflytande i vårt land." Det utlovas allmänna möten där befolkningen ska "få veta sanningen om alla detaljer i detta".

Vill vänta

Efter flera kaotiska dagar och nätter på huvudstaden Tbilisis gator har många på sociala medier dock svårt att tro på uppgifterna, och vill vänta med att blåsa av kampen.

Och oppositionspartier delar skepsisen.

"Så länge det inte finns garantier att Georgien är på en stabil västvänlig kurs kommer detta inte att upphöra", skriver de i ett gemensamt uttalande, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Partierna utlyser en ny protestmarsch till torsdagskvällen, och kräver även att de många gripna från veckans tidigare demonstrationer släpps.

Enligt det stoppade förslaget skulle det införas registreringstvång för medier och organisationer som har utländska kopplingar. I förslaget ingick att dessa skulle stämplas som "främmande agenter", ett kontroversiellt upplägg som sedan flera år tillbaka finns i Ryssland.

Tolv prioriteringar

Förslaget har därför tagits som ett sätt att ta avstånd från EU och de västerländska frihetsidealen, men närma sig Moskvaregimen. Många av demonstranterna i Tbilisi har viftat med EU-flaggor, i scener som påminner om den maktkamp som pågick i Ukraina åren innan Ryssland startade kriget där 2014.

EU:s kontor i Georgien "välkomnar tillkännagivandet" från regeringen. "Vi manar alla politiska ledare i Georgien att återuppta de EU-vänliga reformerna, på ett inkluderande och konstruktivt sätt och i linje med de tolv prioriteringar som Georgien har för att uppnå kandidatstatus" för medlemskap, skriver kontoret på Twitter.

Fakta: Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus, där Europa möter Asien, och är till ytan ungefär dubbelt så stort som Jämtland. Landet gränsar till Svarta havet i väster, har en lång landgräns mot Ryssland i norr, och till Turkiet, Armenien och Azerbajdzjan i söder.

Georgien har sedan länge ansträngda relationer med den stora grannen i norr. De har försämrats sedan Georgien 2008 utlovades ett framtida medlemskap i Nato. I samma veva utbröt ett femdagarskrig när Sydossetien och Abchazien utropade självständighet från Georgien och fick stöd av Moskva.

Tidigare försök att närma sig EU fick en stor skjuts när Ukrainakriget utvidgades för ett år sedan. Georgien snabbade då på en ansökan om medlemskap i unionen. Svaret blev att landet ska få kandidatstatus, men först om en rad reformer genomförts.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons