unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sjöstrand rasar – och svårt att överklaga

Svenska fotbollförbundet rasar över uppgifterna om att Rumänien frias från anklagelser om rasism i EM-kvalmötet i Bukarest.
Sveriges Alexander Isak stöttades av lagkamrater sedan huvuddomaren stoppat EM-kvalmatchen borta mot Rumänien på grund av rasistiska tillmälen från läktarplats. Arkivbild.
Sveriges Alexander Isak stöttades av lagkamrater sedan huvuddomaren stoppat EM-kvalmatchen borta mot Rumänien på grund av rasistiska tillmälen från läktarplats. Arkivbild.
Foto: Vadim Ghirda/AP/TT
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Rumänska fotbollsförbundet skriver på sin webbplats att europeiska fotbollförbundet Uefa friar förbundet från anklagelser om rasism i EM-kvalmötet med Sverige för en månad sedan. Uefa har inte publicerat beslutet på sin hemsida och Svenska fotbollförbundet har inte fått uppgifterna bekräftade, men generalsekreterare Håkan Sjöstrand rasar över beskedet.

– Givet att den informationen som rumänska förbundet publicerar är korrekt så tycker jag att det är ett väldigt märkligt och direkt felaktigt beslut man (Uefa) har fattat, säger han till TT.

Kraftiga böter

Uefas disciplinära kommitté har utrett flera händelser i EM-kvalmötet mellan Rumänien och Sverige på nationalarenan i Bukarest i mitten av november. Matchen, som Sverige vann med 2–0, avbröts bland annat efter att svenske anfallaren Alexander Isak fått rasistiska tillrop riktade mot sig.

– Vi har lämnat in två vittnesmål, Alexander Isak och Robin Quaison, som oberoende av varandra har uppfattat och upplevt den här rasismen på arenan. Givet det har jag svårt att förstå att man kommer fram till det här beslutet, säger Håkan Sjöstrand.

TT: Vad skreks eller sades från läktarhåll?

– I detalj vill jag inte gå in på det. Vi konstaterar att de har blivit utsatta för saker som inte någon ska behöva bli utsatt för, den typen av påhopp.

Svenska fotbollförbundet har ännu inte själva tagit del av något officiellt utlåtande från Uefa, utan endast det uttalande som det rumänska förbundet publicerat. I samma uttalande står även skrivet att rumänska förbundet straffas med böter på motsvarande drygt 400 000 kronor för användning av pyroteknik.

Svenska förbundet har däremot inte fått höra någonting.

"Helt oacceptabelt"

– Vi är inte en formell part i det här ärendet, utan det är det rumänska förbundet som är det. Så vi vet inte på vilket sätt vi får information om hur man (Uefa) kommer fram till det beslutet man har fattat. Och vi har formellt inte någon möjlighet att överklaga det här beslutet, säger Håkan Sjöstrand.

TT: Ni har inte det?

– Nej, eftersom att vi inte är en formell part.

Han ser inte att Sverige ska ta saken vidare till exempelvis idrottens skiljedomstol Cas.

– Nej, i det här fallet så är det den bedömningen jag gör i dag, säger Sjöstrand och understryker Svenska fotbollförbundets hållning kring rasism.

– Det är helt oacceptabelt att någon, oavsett om man är på en fotbollsplan eller någon annanstans i samhället, ska bli utsatt för rasism. Det tycker jag att man ska agera med krafttag emot.

Läs mer

Stal släp med vattenskoter på

Tomelilla

Stal släp med vattenskoter på

Släpet nu efterlyst i väg- och trafikregistret.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lugn natt lokalt. Tre personer har avlidit efter trafikolycka i Svedala.

Ludvig Hallbäck var ett domslut ifrån att bli stor matchvinnare mot Sävehof.

Sport

Hallbäck nära bli matchvinnare – målet underkändes

YIF fick nöja sig med oavgjort borta mot Sävehof.

Superdrama när YIF spelade oavgjort

Sport

Superdrama när YIF spelade oavgjort

YIF och Sävehof fick var sin poäng i Partille.

Rekordsnabb tur till Tyskland

Ystad – Rügen

Rekordsnabb tur till Tyskland

Efter över 150 år har Ystad åter en färjeförbindelse med Tyskland.

Klassiska lunchrestaurangen stänger

Krognytt

Klassiska lunchrestaurangen stänger

Nu vill krögaren jobba med något helt annat.