Annons

Upplopp på fängelse – fångar rymde

Ett 20-tal fångar på Skenäsanstalten utanför Norrköping startade ett upplopp i torsdags kväll – tre av dem rymde. Kriminalvården förklarar händelsen med missnöje med restriktioner på grund av coronaviruset.
Brott • Publicerad 13 mars 2020
Ett 20-tal fångar slog sönder inredning och barrikaderade sig på en anstalt utanför Norrköping. Arkivbild.
Ett 20-tal fångar slog sönder inredning och barrikaderade sig på en anstalt utanför Norrköping. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

– De grupperade sig, barrikaderade sig inne på en avdelning och uppträdde hotfullt mot personalen. Vi fick kalla in vår insatsstyrka som, med assistans av polisen och anstaltens personal, tog kontroll över situationen, säger Lars Widholm, kriminalvårdschef i Norrköping.

Anledningen till upploppet var missnöje med nya restriktioner om möjligheter till permissioner och att ta emot besök.

Annons

– Kriminalvården fattade besluten i går för att hindra spridning av coronaviruset på anstalter och i häkten, vilket ledde till missnöje. Att förhindra smittspridning är ett uppdrag från regeringen till alla myndigheter och togs med hänsyn till de intagna och vår personal, säger Lars Widholm.

Flera av fångarna flyttades sedan till andra anstalter och häkten. Kriminalvården är förtegen om de tre som rymt.

– Jag kan inte gå in på enskilda fall på grund av sekretessen, men det är intagna som efter en riskbedömning bedöms kunna vistas under öppna förhållanden, säger Lars Widholm.

Det finns för tillfället 89 fångar på Skenäsanstalten. Det är en öppen anstalt i säkerhetsklass 3 där fångarna övervakas elektroniskt med fotboja.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons