Annons

Upptrappat drogkrig Dutertes mål vid valvinst

Ett lackmustest för president Rodrigo Dutertes stöd – så beskrivs mellanårsvalet i Filippinerna som inleds i dag. Den kontroversielle ledaren hoppas få tillräckligt med stöd för att höja insatserna i kriget mot drogerna.
Filippinerna • Publicerad 13 maj 2019
Rodrigo Duterte valdes till Filippinernas president 2016. Arkivbild.
Rodrigo Duterte valdes till Filippinernas president 2016. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP

Redan innan de öppnade under morgonen lokal tid samlades väljare utanför huvudstaden Manilas vallokaler, enligt AFP:s reporter.

På vissa håll rapporteras det om våldsamheter. Nio personer skadades i sammandrabbningar med militären utanför en vallokal på ön Jolo, som ligger i örikets sydvästra hörn.

Regional- och lokalval

Annons

Mer än 18 000 platser i senaten samt i regionala och lokala församlingar står på plats i ett val som kan ge presidenten Rodrigo Duterte ett allt starkare mandat. Sammansättningen av ledamöter i senaten har hittills utgjort en broms för de mer hårdföra delarna av presidentens politik, men en omstuvning bland församlingens ledamöter skulle förändra förutsättningarna – något som Duterte hoppas kunna utnyttja.

Med förnyat och förstärkt stöd hoppas han bland annat kunna återinföra dödsstraffet för narkotikabrott. Om så sker ger det landets rättsväsende ytterligare muskler i Dutertes krig mot droger, som kan ha dödat så många som 15 000 personer sedan 2016.

Tros skriva om grundlagen

Han vill även skriva om konstitutionen, något som Dutertes kritiker tolkar som ett försök att förlänga sin tid vid makten. En filippinsk president får i nuläget bara sitta kvar i en mandatperiod, vilket innebär att Duterte formellt inte kan ställa upp i nästa val om tre år.

Sedan han valdes till president för tre år sedan har Rodrigo Duterte gjort sig känd som en snacksalig politiker med hårda nypor. Hans hårda kriminalpolitiska program, med ett uttalat krig mot droger, var en stor anledning till valvinsten. Trots att FN och flera länder fördömt våldet som följt i dess fotspår verkar stödet för de hårdare tagen vara intakt.

En politikerfamilj

En väljare som AFP har talat med tycker förvisso att blodspillan borde få ett slut, men är samtidigt positiv till antidrogkampanjen – ett nyanserat ställningstagande som beskrivs som representativt för väljarna i stort.

Hur än valresultatet faller ut verkar återväxten av politiker i familjen Duterte åtminstone vara säkrad. I staden Davao, på den sydliga ön Minadanao, hoppas presidentens dotter Sara bli återvald som borgmästare. Yngste brodern Sebastian väntas bli vice borgmästare i samma stad och förstfödde Paolo kandiderar för en post i underhuset.

Julius Bengtsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons