Annons

Urspårning skär av tågpulsåder i Norge

Norge • Publicerad 6 mars 2020
Det var ett timmertåg som spårade ur. Genrebild.
Det var ett timmertåg som spårade ur. Genrebild.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Ett timmertåg spårade under natten ur i Norge. Olyckan innebär att en viktig förbindelse mellan Oslo och Trondheim är avskuren i minst ett dygn.

Urspårningen skedde klockan 03, och myndigheten Bane Nor hade till en början svårt att få information från bland annat Sverigebaserade Hector Rail, som är ansvarig för olyckståget. Men på morgonen framkom att skadorna är stora.

Annons

– Två spårväxlar och 6–7 kontaktledningar ser ut att vara förstörda. De måste tas ned och repareras, och banan kommer att vara stängd tills efter midnatt mot lördag, troligtvis längre, säger Bård Bjerkaker vid Bane Nor.

Händelsen på Dovrebanen ställer till problem för persontågstrafiken, eftersom tåg på den viktiga linjen Oslo–Trondheim går på denna bana. Till att börja med drabbades ett nattåg som var på väg söderut.

– Nattåget från Trondheim stannade i Ringebu, de 173 passagerarna fick åka vidare med buss, säger Åge-Christoffer Lundeby, kommunikationschef på tågoperatören Vy.

Vid sidan av Dovrebanen finns dock en annan nordsydlig huvudlinje i denna del av Norge, Rørosbanen. Persontrafiken på dessa sträckor tas i sommar över av svenska SJ.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons