Annons

USA anklagar Kina för att backa från löften

Världens börser sattes i gungning efter att USA:s president Donald Trump hotat med höjda handelstullar på kinesiska varor värda 200 miljarder dollar.
Ekonomi • Publicerad 7 maj 2019
En kinesisk investerare betraktar Shanghais kompositindex som föll kraftigt under måndagen efter Trumps hot om höjda handelstullar mot Kina.
En kinesisk investerare betraktar Shanghais kompositindex som föll kraftigt under måndagen efter Trumps hot om höjda handelstullar mot Kina.Foto: Ng Han Guan

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin anklagade under en presskonferens på måndagen Kina för att vilja omförhandla delar av det handelsavtal som redan börjat ta form.

En av knäckfrågorna uppges vara huruvida Kina måste genomföra lagändringar eller om det skulle räcka med regleringsändringar.

Annons

– Under den senaste veckan eller så har vi sett en urholkning av Kinas löften. Från vårt perspektiv är det oacceptabelt, sade Robert Lighthizer.

Enligt Steven Mnuchin kom uppgifterna om att Kina vill omförhandla delar av uppgörelsen under helgen.

– De försöker ändra på formuleringar som redan har förhandlats, tydliga formuleringar, vilket skulle förändra avtalet i stor utsträckning, sade han och tillade att han och hans team uppmuntrar Donald Trump att införa tullar om avtalet inte ligger på bordet vid slutet av veckan.

Hotet om höjda tullar presenterades i en rad Twitterinlägg från presidenten under söndagen.

Från Kinas håll kom ingen omedelbar reaktion på hotet. Under tisdagen meddelar landets handelsdepartement att vice premiärminister Liu He kommer att resa till USA för en ny omgång av förhandlingar som planerat.

Förhandlingarna skulle egentligen ha inletts på onsdag, men har skjutits upp till på torsdag.

Helen Preutz/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons