Annons
Nyheter

USA köper upp hela lagret av coronaläkemedel

USA • Publicerad 1 juli 2020
En medicinflaska innehållande läkemedlet remdesivir kontrolleras vid en anläggning för läkemedelstillverkning i USA. Arkivbild.
En medicinflaska innehållande läkemedlet remdesivir kontrolleras vid en anläggning för läkemedelstillverkning i USA. Arkivbild.Foto: Gilead Sciences/AP/TT

USA har gjort stora inköp av det antivirala läkemedlet remdesivir, som visats ha effekt i behandlingen av covid-19, rapporterar The Guardian.

Det innebär att lagren med medicinen kommer att vara nästan helt tömda under tre månader framöver och att andra länder därmed blir utan medicinen under den perioden, skriver tidningen.

Annons

– De har skaffat sig tillgång till den största delen av läkemedelsutbudet (av remdesivir), så det finns ingenting kvar för Europa, säger Andrew Hill, gästforskare vid Liverpool University, till The Guardian.

Remdesivir, som utvecklades för användning mot ebola, är det första läkemedel som godkänts av amerikanska myndigheter för behandling av covid-19. 140 000 doser som använts i teststudier runt om i världen är nu förbrukade. USA:s nya inköp omfattar läkemedelsföretaget Gileads hela produktion för juli och 90 procent av produktionen under augusti och september, enligt The Guardian.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons