Annons
Nyheter

USA och Israel överens om biståndsplan för Gaza

USA och Israel har kommit överens om att samarbeta för att hitta vägar för att internationellt bistånd ska kunna komma in på Gazaremsan.
Det uppger USA:s utrikesminister Antony Blinken på tisdagen efter drygt sju timmars samtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Mellanöstern • Publicerad 17 oktober 2023
USA:s utrikesminister Antony Blinken befinner sig i Tel Aviv i Israel och har haft ett flera timmar långt möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyhau.
USA:s utrikesminister Antony Blinken befinner sig i Tel Aviv i Israel och har haft ett flera timmar långt möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyhau.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

– På vår begäran har USA och Israel kommit överens om att utarbeta en plan som möjliggör att humanitärt bistånd från givarnationer och organisationer kan nå civila i Gaza, säger Blinken.

Konkreta planer

Amerikanska talespersoner sade att USA:s samordnare för humanitärt bistånd, David Satterfield, ska utarbeta mer konkreta planer med Israel.

Annons

Enligt Antony Blinken hoppas USA:s president Joe Biden, som reser till Israel på onsdagen, "få mer information om hur Israel ska genomföra sina militära operationer på ett sätt som minimerar antalet civila dödsoffer och möjliggör humanitärt bistånd till civila i Gaza men inte gynnar Hamas".

Han sade att de nu diskuterar vilka möjligheter det finns att skydda civila under det pågående kriget.

– Vi välkomnar den israeliska regeringens engagemang för att jobba på den här planen. Presidenten ser fram mot att diskutera detta när han är här på onsdag, sade Antony Blinken.

Drabba civila

Joe Biden har uttryckt sitt stöd för Israel efter att landet utsatts för den värsta attacken hittills i sin 75-åriga historia. Men presidenten har också uttryckt oro kring israeliska planer som skulle drabba civila i Gaza. Bland annat förmådde USA Israel att ändra ett beslut om att stoppa vattentillförsel till Gaza.

– Vi delar Israels oro för att Hamas ska beslagta eller förstöra bistånd som kommer in i Gaza eller på annat sätt hindra att det når de människor som behöver det, sade Blinken och fortsatte:

– Om Hamas på något sätt hindrar humanitärt bistånd från att nå civila, inklusive genom att beslagta biståndet, kommer vi vara de första att fördöma det och vi kommer att arbeta för att det aldrig sker igen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons