Annons
Nyheter

USA:s kreditbetyg sänks: "Smäll på fingrarna"

Börserna skakar efter att USA:s kreditbetyg sänkts av ratinginstitutet Fitch. Marknadseffekterna tros bli kortvariga, men beskedet innebär likväl en förtroendesmäll för den amerikanska ekonomin.
Ekonomi • Publicerad 2 augusti 2023
USA:s kreditbetyg nedgraderas av kreditvärderingsinstitutet Fitch. Arkivbild.
USA:s kreditbetyg nedgraderas av kreditvärderingsinstitutet Fitch. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

För andra gången någonsin sänks USA:s kreditbetyg, från högsta nivån AAA till näst högsta AA+. Senast det skedde var 2011 när det tunga kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor (S&P) meddelade en sänkning, vilket beskrevs som ett symboliskt slag mot världens ekonomiska stormakt.

Denna gång är avsändaren Fitch, en annan stor branschaktör. Och nu, liksom då, är det de politiska låsningarna som omgärdar debatten om det amerikanska skuldtaket som ligger bakom kreditinstitutens motiveringar.

Annons

Turbulensen med sista minuten-överenskommelser har urholkat förtroendet för amerikansk finansförvaltning, anser Fitch.

Sänker förtroendet

Elisabet Kopelman, SEB:s USA-ekonom, framhåller att beskedet inte kom som en större överraskning, även om det är ett förtroendeslag för den amerikanska ekonomin.

– Det är en smäll på fingrarna i någon mening, och skickar signaler till omvärlden att skuldtaksprocessen sänker förtroendet för USA, säger hon.

TT: Varför kommer beskedet just nu?

– Det här är ingen signal om att något drastiskt kommer att hända, utan ett besked i efterhand om att processen med skuldtaket inte fungerar bra, säger Elisabet Kopelman.

– Kreditinstituten går inte ut mitt under själva processen, som i våras var ganska oroande, och flaggar för en sänkning – ett sådant besked hade fått betydligt större effekt på marknaden.

Kreditsänkningen väntas inte få större effekt på marknaden. Fokus ligger snarare alltjämt på centralbankernas räntehöjningar för att dämpa inflationen, konstaterar Bloomberg.

TT: Vilken betydelse kan det här få för marknaden?

– Nu vet vi att USA löste situationen med skuldtaket igen. På det sättet blir marknadspåverkan begränsad. Men det finns investerare som är styrda av ratingbetygen när det gäller sina investeringar, säger Elisabet Kopelman.

– Det finns fortfarande ratinginstitut som har högsta betyg på USA, så jag tror inte att det här kommer att ge någon dramatisk förändring. Beskedet är inte helt oväntat.

"Trotsar verkligheten"

Annons

I ett uttalande på onsdagsmorgonen amerikansk tid skriver Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre att nedgraderingen "trotsar verkligheten".

Även USA:s finansminister Janet Yellen motsätter sig beslutet.

"Förändringen av Fitchs betyg är godtycklig och baserad på förlegad information", skriver hon i ett uttalande.

Yellen betonar att amerikanska statspapper fortfarande är världens främsta säkra och likvida tillgång och att landets ekonomi i grunden är stark.

Fakta: Kreditvärderingsinstitut och kreditbetyg

Kreditvärderingsinstitut bedömer kreditvärdigheten hos utfärdare av obligationer och värdepapper – som företag, kommuner och stater.

De tre stora kreditvärderingsaktörerna är Moody's, S&P och Fitch. De två förstnämnda kontrollerar tillsammans 80 procent av den globala marknaden medan Fitch kontrollerar 15 procent.

Det högsta kreditbetyget är AAA. Fitch beskriver betyget som den "högsta kreditkvaliteten".

Det näst högsta betyget, AA+, innebär enligt Fitch att "förväntningar på risk för bankrutt är mycket låg". För AAA-betyget är förväntningarna på risk för bankrutt "den lägsta".

På samma sätt tilldelas toppbetyget endast i fall av "exceptionell stark kapacitet" för att uppfylla finansiella åtaganden, medan AA-nivå kreditpoäng indikerar en "mycket stark kapacitet", enligt Fitch.

Sveriges kreditbetyg är AAA hos de tre stora instituten.

Källa: Bloomberg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons