Annons
Nyheter

USA-sanktioner mot kinesisk politbyråmedlem

USA inför sanktioner mot Chen Quanguo, ledamot i det kinesiska kommunistpartiets mäktiga politbyrå, som straff för Kinas behandling av uigurer i Xinjiang.
Chen är den högst uppsatta kinesiska politiker som någonsin blivit föremål för amerikanska sanktioner, enligt USA.
USA/Kina • Publicerad 10 juli 2020
Chen Quanguo, partisekreterare i Xinjiang och ledamot i kinesiska kommunistpartiets politbyrå.
Chen Quanguo, partisekreterare i Xinjiang och ledamot i kinesiska kommunistpartiets politbyrå.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

De amerikanska sanktionerna införs med stöd i den så kallade Magnitskijlagen, som ger USA:s regering möjlighet att straffa personer i hela världen som begått brott mot mänskliga rättigheter.

Magnitskijsanktioner innebär bland annat att tillgångar i amerikanska banker fryses, resor till eller via USA stoppas och amerikanska medborgare förbjuds att göra affärer med personen i fråga.

"Inget skämt"

Annons

Svartlistningen av Chen, som också är partisekreterare i Xinjiang, är "inget skämt", enligt Vita huset.

– Utöver symbolvärdet och den påverkan det har på en persons anseende har det här också verklig betydelse för någons möjlighet att röra sig i världen och göra affärer, säger en talesperson.

Kinesiska UD kallar sanktionerna för ett allvarligt fall av otillbörlig inblandning i Kinas interna affärer och flaggar för motsvarande sanktioner mot USA.

En miljon inspärrade

Minst en miljon uigurer och personer från andra minoritetsgrupper tros sitta inspärrade i omskolningsläger i den autonoma regionen Xinjiang i nordvästra Kina, som namnet till trots enligt många bedömare är hårdare kontrollerad av centralmakten i Peking än Kinas provinser.

Såväl FN-experter som rättighetsorganisationer rapporterar om fall där människor skilts från sina familjer, låsts in utan rättegång och blivit politiskt indoktrinerade och utsatta för våld.

Kina har tillbakavisat alla anklagelser om kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons