Annons
Nyheter

USA: Trump på kampanjmöte med Sarah Palin

USA:s tidigare president Donald Trump har under helgen varit i Alaska för att stödja exguvernören Sarah Palin under hennes kampanj att få en plats i representanthuset efter höstens mellanårsval.
USA • Publicerad 10 juli 2022
Den tidigare Alaskaguvernören och vicepresidentkandidaten Sarah Palin fick stöd av expresident Donald Trump när hon i helgen kampanjade i sin hemstat för att bli vald till representanthuset.
Den tidigare Alaskaguvernören och vicepresidentkandidaten Sarah Palin fick stöd av expresident Donald Trump när hon i helgen kampanjade i sin hemstat för att bli vald till representanthuset.Foto: Justin Sullivan/AP/TT

Trump och Palin betraktas båda som nyckelpersoner i vad många bedömare anser vara Republikanska partiets förändring mot en mer populistisk inriktning det senaste decenniet.

Båda driver också intensivt – och utan några som helst bevis – påståendet att Donald Trump blev "bestulen" på sin seger i 2020 års presidentval, då nu sittande president Joe Biden tog hem segern.

Annons

– I Alaska har vi inte behövt bekymra oss om det där, för här vann vi, konstaterade Trump inför folkmassan som samlats i Alaska Airlines Center i staden Anchorage.

"Sopade mattan" för Trump

Palin blev känd för en större allmänhet när den nu framlidne republikanske senatorn John McCain utsåg henne till vicepresidentkandidat i samband med att han kandiderade i 2008 års val.

Lika starkt som Palin betonade sin konservativt kristna tro under 2008 års kampanj framhävde hon sig själv som en utomstående, en "outsider" i förhållande till det politiska etablissemanget i USA och i synnerhet till Washington DC där den politiska makten är samlad.

Därför betraktas Palin ofta som den person som "sopade mattan" för affärsmannen Donald Trump när han 2016 vann presidentvalet med liknande budskap.

De båda republikanernas offensiva stil och hårda retorik står i bjärt kontrast till budskapen från de tidigare republikanska presidentkandidaterna Mitt Romney och McCain. Den sistnämnde tilldelades för övrigt i veckan postumt presidentens frihetsmedalj av demokraten Joe Biden.

58-åriga Sarah Palin kampanjar nu för att efterträda den republikanske kongressledamoten Don Young som avled i mars i år efter att ha suttit 49 år i representanthuset.

Mellanårsvalet i USA hålls den 8 november, och på spel står samtliga 435 platser i representanthuset och omkring en tredjedel av platserna i senaten.

Kandidat nästa presidentval?

Inför valen gör Donald Trump allt som står i hans makt för att behålla sitt grepp över Republikanska partiet. Just nu pågår primärval inför mellanårsvalet och Trump stöder så gott uteslutande kandidater som driver hans budskap om att det förra presidentvalet "stals" av Demokraterna.

– Valet var riggat, det stals och nu förstörs vårt land systematiskt, ropade den 76-årige expresidenten till de jublande Alaskaborna som kommit till kampanjmötet.

Hittills har Trump inte givit något konkret besked om han tänker ställa upp i presidentvalet 2024. Men han har flera gånger hintat om att det kan bli aktuellt. Så även denna gång.

Annons

– Jag ställde upp två gånger, jag vann båda, sade Trump utan att beröra det faktum att Biden fick nästan sju miljoner fler röster i valet 2020.

– Och nu. . .  kanske vi måste göra det igen.

Fakta: USA:s mellanårsval 2022

Det så kallade mellanårsvalet i USA äger rum den 8 november 2022. Då ska alla 435 ledamöterna i kongressens representanthus samt en tredjedel av senatens 100 ledamöter väljas om. I dag har Demokraterna majoriteten i båda kamrarna, med 220 ledamöter i representanthuset och 50 samt utslagsröst i senaten.

Parallellt hålls ett stort antal guvernörsval samt val till delstatskongresser, stadsfullmäktige samt lokala styren på många platser i USA.

Lokala frågor spelar stor roll för många väljare, så hur det går i höst är svårt att förutse.

Källa: Real Clear Politics

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons