Annons
Nyheter

USA visar upp nästa bombflygplan

USA:s försvarshögkvarter Pentagon har visat upp sitt kommande bombflygplan efter flera års utveckling.
USA • Publicerad 3 december 2022
USA:s smygbombflygplan B-21 Raider har visats upp för allmänheten.
USA:s smygbombflygplan B-21 Raider har visats upp för allmänheten.Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Det mesta kring B-21 Raider, som flygplanet heter, är fortfarande hemligt. Det ska kunna tackla ett allt mäktigare Kina och ett aggressivt Ryssland, och är ett led i USA:s förnyelse av sin kärnvapenkapacitet, som lutar sig mot tre ben bestående av bombflyg, ubåtar och landbaserade robotar.

Bombplanet är bland annat utrustat med smygmaterial. USA:s försvarsminister säger att 50 år av utveckling av teknik som gör ett flygplan svårt att upptäcka har använts i B-21.

Annons

– Till och med de mest sofistikerade luftvärnssystemen kommer att ha bekymmer med att upptäcka en B-21 på himlen, säger han.

Sex B-21 håller på att tillverkas, totalt är planen att USA ska ha 100, och de ska kunna flygas med eller utan besättning. Första testflygningen ska genomföras nästa år, om allt går enligt plan.

USA har för närvarande tre sorters bombflygplan i bruk; B-52 Stratofortress, B-1 Lancer och B-2 Spirit.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons